obratite pažnju

Znaci starenja kod pasa: Ovako ćete prepoznati da vaš najbolji prijatelj ulazi u starije životno doba!

Dakle, i psi stare i doživljavaju promene kako u fizičkom tako i u psihičkom smislu. Vlasnici treba da se prilagode ovim promenama i obezbede bezbedne i zdrave uslove za svog najboljeg drugara.

Ljubimci
Autor:
Znaci starenja kod pasa: Ovako ćete prepoznati da vaš najbolji prijatelj ulazi u starije životno doba!
Foto: Profimedia

Svaki pas je, kao i svaki čovek, različit. Starenje je prirodan proces koji sa sobom nosi mnogobrojne promene. Postoje neki zajednički znaci koji su prepoznatljivi kod najboljih čovekovih prijatelja koji ulaze u starije životno doba:

Usporavanje kretanja, gubitak mišićne mase, artritis

Ako primetite određene promene u načinu na koji vaš ljubimac ustaje, leže ili korača stepenicama u odnosu na raniji period, ovo može biti znak da vaš pas doživljava promene koje su uobičajene u starijoj dobi. Blagi gubitak mišića, naročito u zadnjim nogama je česta pojava u starosti. Artritis je, naročito kod većih i težih pasa uobičajen pratilac starosti. Posebno su pogođeni zglobovi nogu, vrata i kičme.

Sede dlake na licu i glavi

Iako neki psi i u ranijem uzrastu mogu da počnu da menjaju boju dlake u tzv. sede, ova pojava je karakteristična za uzrast od šeste ili sedme godine. Najčešće se javlja na licu, oko njuške, očiju, obrazima ali i na dlakama ušiju.

Problemi sa sluhom

Ovi problemi se manifestuju nešto težim buđenjem, ne odazivanjem na pozive iz daljine, itd. Nažalost, u medicinskom smislu nema mogućnosti da se nešto uradi po tom pitanju.

Kakav gazda, takav i kućni ljubimac: Ove osobine pas sigurno usvaja od vas!

foto: Profimedia

Dobro je ukoliko možete da ih naučite „znakovnom jeziku“ jer će to u znatnoj meri olakšati vaš zajednički život uprkos gubitku sluha, a i stari psi lako uče i prilagođavaju se.

Problemi sa vidom

U starijem dobu, kod većine pasa se javlja plavičasto-siva masa koja prekriva zenicu. Vremenom ona postaje sve primetnija i neprozirnija. Stručan termin za to je lentikularna skleroza. Potrebno je da se obratite veterinaru kako bi se utvrdilo da se radi o ovoj promeni, a ne katarakti, jer i psi mogu da pate od katarakte.

Stari pas saznao da je usvojen: Njegova reakcija nikog ne ostavlja ravnodušnim! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs