donose bogatstvo

4 Feng šui biljke za blagostanje: Unesite ih u dom, novac će vam se slivati u džepove! (FOTO)

Osim što će u tvoja četiri zida unijeti pozivne vibracije, u istočnjačkoj filozofiji postoji vjerovanje da određene biljke donose bogatstvo

Enterijer 28.01.2019. - 13:06h Autor: Stil/Miss.24.sata.hr
Foto: Shutterstock

Jedan od najpoznatijih neutralizatora negativne energije u domu su bujne zelene biljke. Dakle, prema drevnim verovanjima postoje biljke koje u dom privlače energiju blagostanja i bogatstva.

 

Prema Feng šuiju, prisustvo takozvane „biljke novca“ u prostoriji pozitivno utiče na radne sposobnosti, te vlasniku donosi bolju zaradu.

 

Otkrivamo četiri najpoznatije biljke koje privlače novac.

Krasula ovata

 

Krasula je definitivno najpoznatija i najraširenija biljka koja donosi novac. Potiče iz Južne Afrike, a naziv je dobila po listovima ovalnog oblika koji podsećaju na kovanicu novca.

 

Spada u sukulentne biljke (listovi su mesnati, te skladište vodu). Može dostići visinu do 3 metra, mada su takvi primeri nešto ređi. Krasula cveta tokom zime pa sve do proleća i to sitnim belim cvetovima.


Zemlja u kojoj treba biti posađena je ista kao za kaktuse i ostale sukulente - 40 posto peska, 20 posto šumskog humusa, 20 posto zemlje za cveće, a ostatak sitni šljunak, ili lomljena cigla.

 

Kao većina sukulenata, zahteva zimsko mirovanje kada biljku treba zalivati sa što manje vode, 1-2 puta tokom cele zime. Temperatura u tom periodu ne sme padati ispod 0, jer će se biljka smrznuti (idealna temperatura je oko 10 Celzijusa). Možete je držati i u stanu na toplom, ali onda treba i češće da je zalivate.

 

Magična moć sobne biljke: Ako je poklonite udatoj ženi, stiže prinova!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JadeGarden💚 (@jade_tree_crassula_ovata) on

Rečna pahira

 

Ova biljka naziva se još i drvo novca. Zbog atraktivnog izgleda i verovanja da donosi sreću i novac u dom, pahira je odnedavno postala vrlo popularna biljka za gajenje u kućnim uslovima.

 

Pripada porodici Malvaceae i rodu Pahira koji obuhvata oko 77 vrsta, a samo ime potiče od jezika koji se govori u Gvajani. Biljka potiče iz tropskih močvarnih područja Srednje i Južne Amerike, gde raste kao drvo koje može dostići visinu čak do 18 metara. Međutim, u kućnim uslovima njena visina kreće se od 60 cm (kao bonsai), pa do 2 metra.

 

Pahira ima tri, pet ili više manjih stabala koja su međusobno isprepleten,  te na taj način formiraju centralno stablo. Cveta nakon tri godine starosti, ali retko u zatvorenom prostoru.


Pahiru je lako održavati. Voli svetla mesta, ali ne sme biti izložena direktnom suncu. Idealna letnja sobna temperatura je od 16– 24 Celzijusa, dok zimi traži minimalnu temperatura do 14°C. Dobro ju je zaliivati ustajalom vodom. Zimi je manje zalivajte, jer je tada biljka u fazi mirovanja, pa sa smanjenjem svetlosti opada i potreba za vodom.

 

Neke donose sreću i blagostanje, a neke nesreću i nemir: Ove biljke nikako ne treba da gajite!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shelley Fiabane (@reckless_moxie) on


Zlatni puzavac

 

Jedna je od najpopularnijih visećih ukrasnih biljaka. Potrebna joj je minimalna nega, a raste vrlo uspešno i brzo. PotIče iz zemalja Dalekog Istoka, a prema verovanju takođe privlači blagostanje.

 

Ne podnosi dobro direktnu izloženost sunčevom svetlu, ali ne voli ni potpuni mrak. Redovno zalivanje je poželjno, ali treba paziti da ne preterate s količinom vode. Naime, zlatni puzavac ima relativno mali koren pa lako može doći do truljenja. Ova biljka ima blagotvoran učinak na ljude jer uklanja formaldehid iz vazduha čime poboljšava njegov kvalitet.

 

Uskočiće vam u novčanik: Uz ova 3 Feng šui saveta uvek ćete imati novac u domu!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🌴Jamie’s Jungle🌴by Jamie Song🌴 (@jamies_jungle) on

Kineski dolar 

 

Kao što joj sam naziv kaže, potiče iz Kine, ali misionari su je proširili širom sveta, a najpopularnija je u skandinavskim zemljama.

 

Kineski dolar se gaji kao sobna biljka. Mada dolazi iz planinskih područja, neće preživeti zimu napolju. Dakle, već u jesen je treba uneti u kuću. Voli vodu i treba je često zaliivati. Takođe voli svetlost, ali nije dobro direktno je izložiti suncu.

 

Neuništive: Ove sobne biljke uspevaju u svim uslovima! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...