Osnovna pravila

Ne menjajte tepih često, pravilno ga održavajte: Evo koliko treba usisavati ako imate decu ili kućne ljubimce!

Uz ove savete vaš omiljeni tepih će duže da traje a vaša kuća će biti čistija i urednija!

Enterijer
Autor:
Foto: Shutterstock

Pred vama su jednostavni saveti za održavanje tepiha, uz pomoć kojih će oni dugo izgledati novo, lepo i čisto kao prvog dana.

 

Nije potrebno gaziti po tepihu kao po jajima ili ići oko njega kako bi trajao što duže! Oni i jesu tu da bi stanu dali komforniju atmosferu, a uz pomoć ovih  saveta, shvatićete da nije potrebno da ih često menjate – kada ove koje trenutno imate možete održavati kako treba.

 

Usisavajte često

 

Prva i osnovna stvar je održavati tepih čistim; u zavisnosti od toga ko sve živi u domu, moraćete da usisavate češće ili nešto ređe.

 

Po nepisanom pravilu, treba usisavati najmanje jednom nedeljno kako bi se održavala osnovna higijena doma, a što se ostalog tiče:

 

stan bez dece i ljubimaca – jednom nedeljno;
porodica s decom – dva do tri puta nedeljno;
porodica s ljubimcima – tri puta nedeljno;
odrasli, deca, ljubimci – svaki drugi dan.

 

Redovno profesionalno čišćenje

 

Nemoguće je dubinski očistiti tepih koliko god da usisavate, neka zaprljanja su dubinska i tvrdokorna. Zato bi najbolje bilo da jednom godišnje odnesete tepihe i prostirke na profesionalno čišćenje u neki tepih servis.

 

Pored dubinskog i stručnog pranja koje ne oštećuje, nude se i usluge kao što su zamena resa i opšivanje tepiha, pa ga tom prilikom možete i srediti da izgleda poput novog, bez iskrzanih ivica, pokidanih i potamnelih resa i konaca koji vire sa svih strana. Osim dobrog izgleda, ovako se sprečava i dalje habanje.

 

Eksperti uređenja enterijera otkrivaju: Kako odabrati odgovarajuću veličinu tepiha za svaki prostor? (FOTO)

foto: Profimedia

Otirači i izuvanje – za prljavštinu van doma

 

Najbolji način da održavate tepih jeste da sprečite prljanje i habanje koliko god možete, a osnovna stvar je da po njemu (i celom stanu) ne gazite u obući koju nosite van stana!

 

Nema potrebe pričati koliko su putevi prljavi, to svi znamo, i zato ispred vrata postavite kvalitetan otirač gde će svi koji ulaze otreti đonove cipela od prašine

Imajući to u vidu, nije naročito nepristojno zamoliti goste da se izuju kada ulaze, naročito ne one sa kojima se znate dugo, ali ne ako nemate spremne besprekorno čiste papuče za njih!


U slučaju da vam je ipak neprijatno da ih terate da se izuju, biće dovoljno i da posle posete temeljno usisate.

 

Sa ljubimcima u stanu

 

Ukoliko vaši ljubimci često izlaze u dvorište, moraćete češće da usisavate – a isto važi i ako se linjaju.

 

Za one koji idu u šetnje možete nabaviti posebne navlake za šape, a ako im se to ne sviđa, nabavite neškodljive vlažne maramice i prebrišite im šape (i zaprljane delove krzna) pre ulaska u stan.

 

Što se tiče linjanja, često usisavanje je neminovno; probajte da smanjite količinu dlaka u stanu svakodnevnim četkanjem na terasi ili u kadi, odnosno tuš kabini. Za nameštaj nabavite lepljive rolere i jednom dnevno na brzinu pređite preko površina na kojima ima dlaka.

 

Što pre uklonite pojedinačne fleke!

 

Ukoliko se nešto prospe na tepih, nemojte oklevati i odmah ga očistite – jer će to biti znatno teže, a u nekim slučajevima i nemoguće ako se fleka osuši.

Tepih očistite prema uputstvima, u zavisnosti od fleke, tkanja i materijala. Nemojte trljati i ribati kako se fleka ne bi još više upila u tepih, već prvo upijte ono što se prosulo, zatim naprskajte malu količinu sredstva, pustite da deluje i čistite tapkanjem; ponavljajte nekoliko puta dok se fleka ne ukloni.

 

Najčešće greške zbog kojih vam dom izgleda jeftino: Ovako ćete ih izbeći!

foto: Profimedia

Menjajte raspored nameštaja

 

Ako dugo ne menjate raspored nameštaja koji stoji na tepisima, uležani otisci će se kasnije teško iščetkati i vratiti na staro. Zato probajte da s vremena na vreme malo promenite raspored nameštaja, ili okrenite tepih.

 

Dovoljno je da ovo radite dva puta godišnje, a najbolje bi bilo da tepih namestite tako da se težak nameštaj ne naslanja na njega.

 

Održavanje tepiha je u suštini izuzetno lako i spada u regularne kućne poslove. Čistite ih redovno, i dugo će činiti vaš dom toplijim i udobnijim mestom za život!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...