Očistite sobu

Najveći zagađivači vazduha u domu: Ove toksične materije udišete!

Okrečili ste zidove, ofarbali ogradu na terasi, prelakirali podove… kuća blista! Ali, šta se dešava sa vazduhom koji sada udišete u svom čistom, renoviranom stanu?

Enterijer
Autor:
Foto: Profimedia

Nivo zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru može biti znatno viši od onog koji je spolja, zato pročitajte na vreme šta sve imate u svojoj kući, a toksično je – vaša pluća će vam biti zahvalna!

 

Boje

Okrečili ste zidove, ofarbali ogradu na terasi, prelakirali podove… kuća blista! Ali, šta se dešava sa vazduhom koji sada udišete u svom čistom, renoviranom stanu? Pun je otrova, ukoliko niste koristili boje na kojima piše da nisu toksične.

 

Sprejevi

Osim što zagađuju vazduh koji udišemo u zatvorenom prostoru, sprejevi doprinose i zagađenju na otvorenom. Iznenađujuća nova studija zaključila je da predmeti za domaćnstvo poput dezodoransa, laka za kosu, suvog šampona u spreju… čine polovinu spoljašnjeg zagađenja u gradovima. Zato, koristite ih što manje.

 

Osveživači prostorija

Možda volite kada vaš dom lepo miriše, ali mnoga sredstva koja imaju tu namenu su veliki zagađivači vazduha. Zato, umesto da udišete hemiju, otvarajte prozore kada vam treba svež vazduh, a i cveće može da pomogne.

 

Najlakša biljka za održavanje: Evo kako uspešno gajiti kaktuse!

foto: Shutterstock

Hemijsko čišćenje

Ako etiketa na vašoj omiljenoj garderobi kaže da se ona mora čistiti isključivo hemijskim putem, razmislite dobro da li ćete i dalje da je nosite? Studija iz 2011. godine je otkrila da se ostaci kancerogene supstance perhloretilen (tetrahloroetilen) lako nađu u vazduhu nakon što garderobu donesemo kući posle hemijskog čišćenja. Posebno su opasne stvari od vune, poliestera i pamuka, dok na svili nije pronađena ova hemikalija.

 

Sveće

Divno mirišu i doprinose romantičnoj atmosferi, ali sveće mogu biti i veliki izvori čestica koje lete vazduhom koji udišemo, a koje mogu uzorkovati čak i upalu pluća. Takođe, mirisne sveće mogu emitovati formaldehid – bezbojan otrovan plin. Ako zaista volite sveće, kupujte one koje su potpuno od voska, bez dodataka.

 

Kamin

Kamin, tako topao i prijatan, tako romantičan, ali i opasan! Kada drvo gori, ali i kada skupljate pepeo, vazduh u okolini postaje pun ugljen monoksida. Zato, kada se dobro zagrejete – otvorite prozor.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...