Obratite pažnju

Nameštate krevet svakog jutra? Evo zašto treba da prestanete s tim!

Nisu za džabe naše majke i bake posteljinu skidale s kreveta i stavljale na prozor ili balkon kako bi se "provetrila"

Enterijer 29.11.2017. - 18:47h Autor: vecernji.hr
Foto: Shutterstock

"Zatezanje" izgužvane posteljine i pokrivača na krevetu nakon buđenja, mnogima je obavezno. I brojna istraživanja su pokazala da je ta navika dobra za mentalno zdravlje.

 

Ali, kada je reč o fizičkom zdravlju, čini se da to ipak ne bi trebalo da radimo. Pokazalo se da je "pametan" potez ostaviti krevet "razbarušen", odnosno, ne navlačiti pokrivač preko njega nakon buđenja. Razlog su grinje. Te gnusne, prostim okom nevidljive životinjice uzročnik su alergije i astme. Hrane se ćelijama naše mrtve kože, a toplo okruženje pogoduje njihovom razmnožavanju. Baš onakvo kako je u krevetu, ispod pokrivača.

 

Perete veš na 60 stepeni? Evo zašto više nećete to da radite!

foto: Shutterstock

Kako biste ih se rešili, barem jednim delom, dobra je odluka da ostavite "neuredan" krevet kako bi grinje bile izložene hladnijoj temperaturi i svežem vazduhu i umrle. Upravo zato su naše majke i bake posteljinu skidale s kreveta i stavljale na prozor ili balkon kako bi se "provetrila". Ako, kao i mnogi, nemate vremena da ujutru tražite mesto gde biste prostrli celi pokrivač, a da bude na hladnijem vazduhu, ostavite posteljinu "neurednu" kako biste se rešili barem dela grinja, savetuju stručnjaci i poručuju, ako spavate goli, svakako menjajte posteljinu češće, barem dva puta nedeljno.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...