Neverovatno

Svi ih imamo, najviše na licu: Odvratna bića koja žive na koži, a nismo ih ni svesni! (FOTO)

U većini slučajeva su bezopasni, ali ako dođe do bilo kakve promene na koži ili nekih bolesti, mogu da se pretvore u teške neprijatelje
Nega
20:36h Autor:
Svi ih imamo, najviše na licu: Odvratna bića koja žive na koži, a nismo ih ni svesni! (FOTO)
Foto: Profimedia

Domaćini smo mnogim mikroorganizmima, ali jeste li se zapitali kojim sve bićima smo zapravo dom?

Imaju osam nogu, hrane se masnim mrtvim ćelijama kože. I upravo su sada na vašem licu! Reč je o vrsti grinje po imenu Demodeks.

Ova bića velika su trećinu milimetra, a nalaze se na našim trepavicama, obrvama, na korenu kose, ali i na dlakama koje pokrivaju bradavice i genitalije. Ako ste pomislili, "ja ih nemam", grešite!

Istraživanja su pokazala da su svi ispitanici imali ova mala, ružna, ali za nas bezopasna bića.

Ipak, ako dođe do pada imuniteta, promene kvaliteta kože, povećanja broja lojnih žlezda, neke autoimune ili maligne bolesti, pretvaraju se u velikog neprijatelja, odnosno opasne parazite koji mogu da izazovu teške upale kože, uglavnom lica.

Uklonite fleke sa kože: Lice kao kod bebe uz pomoć ove maske! (RECEPT)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tokom dana Demodeks uglavnom miruje, ali noću izlaze na površinu kože, gde se nalaze mužjaci. Životni vek im je nekoliko nekoliko nedelja, a ne podnose dnevnu svetlost, pa se po površini kože kreću noću brzinom oko jedan centimetar na sat.

Zanimljivo je da i Demodeks u svom telu ima parazita Bacillus oleronius, koji se oslobađa kad grinja ugine i može da izazove jaku iritaciju kože, a terapija je prilično agresivna, pa je u slučaju jače iritacije kože potrebno primeniti blage i umirujuće neutralne kreme.

Kako se broj Demodeksa na našoj koži s godinama povećava, ostaje nam samo da prihvatimo ovu simbiozu i nadamo se da će "podstanari" ostati mirni.

Bronzana boja, ten kao zamišljen: Mažite se ovim uljima i zdravo pocrnite!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs