Feng Šui

Život u malom stanu: Ključna pravila za više prostora, udobnost i toplinu! (FOTO)

Život u malom prostoru ne mora da znači žrtvovanje na dizajnerskom planu i po pitanju stila, tako je makar, onda kada se pridržavamo feng šui principa

Enterijer
18:41h Autor:
Život u malom stanu: Ključna pravila za više prostora, udobnost i toplinu! (FOTO)
Stan, Foto: Shutterstock

Predstavljamo osnovne smernice za održavanje dobrog toka energije, nevezano sa veličinom prostora kojim raspolažete.

Organizujte komandnu poziciju

U feng šuiju, komandna pozicija ili tačka energije, predstavlja mesto u prrostoriji za koje verujete da je najbezbednije i pruža dobar pregled na ostatak stana. U ovom slučaju, komandna pozicija je mesto smešteno nasuprot vratima. Sa njega veoma lako možete videti ulazna vrata i ono vam pruža najbolju, vizuelnu i fizičku kontrolu vašeg prostora. Ukoliko živite u garsonjeri, onda bo trebalo da dekorišete i reorganizujete nameštaj oko svog kreveta. Upotrebite sobne pregrade kako biste osigurali da vaš prostor deluje kao veći stan.

Oslobodite se viška stvari

Ovo je veoma bitna stavka koja predstavlja standard, ne samo u feng šuiju, već i u svim aspektima života. Fizički višak stvari prenosi se u emocioni impuls koji vam može doneti osećaj stresa. Kao uvek, možete upotrebiti različite elemente za odlaganje stvari kako biste rasteretili svoj prostor, ali umesto velikih ulaganja u brojne jedinice, jaka vertikalna polica može predstavljati pravo rešenje, koje nudi unikatne i praktične zidne dekoracije.

Napravite svoj Ček Izobilja: Feng šui trik za privlačenje novca koji zaista pali!

foto: Shutterstock

Uključite ogledala

Najveći problem malih prostora jeste što poseduju nedovoljno kvadratnih metara kako bi se u njima smestio vaš veliki život. Ogledala su ključni elementi za premošćavanje ovih smetnji. Ne samo da će vam ogledala pružiti impresiju većeg prostora nego što zaista jeste, već će sa lakoćom kreirati okruženje za komandnu poziciju i omogućiti vam da u svakom momentu budete svesni svega što se dešava oko vas.

Dodatno, održavajte vidljive sitnice i dekoracione elemente na minimumu. Ukoliko posedujete mnogo dekorativnih predmeta, pokušajte da ih organizujete zajedno ili grupišete. Sveukupno, vaši dekorativni elementi i nameštaj moraju biti uklopljeni i komplementirati jedni drugima, nikako ne predstavljati kontrast niti privlačiti preveliku pažnju.

Seoska kuća lepša od svake vile: Enterijer od kojeg pamet staje! (FOTO)

Održavajte ulazni hol čistim

U feng šui filozofiji, postoji mnogo bitnih prostorija, a među najvažnijim jesu kuhinja, ulazni hol i kupatilo. Onda kada živite u garsonjeri ili malom stanu, onda naverovatnije posedujete samo ove prostorije. Veoma važna stvar jeste osiguravanje da ulazni deo stana ostane potpuno čist. Izbegnite bilo kakav višak stvari kako bi dobra energija mogla sa lakoćom da teče širom stana.

foto: Profimedia

Personalizujte kako biste se osećali "kao kod kuće"

Ponekada je veoma teško dostići taj osećaj i zaista personalizovati stan, posebno kada znate da u njemu ostajete samo određeni vremenski period. Pored toga, dobar feng šui označava iskonski komotan i komforan osećaj, koji je uklopljen sa vašim životnim prostorom. Okružite se umetničkim delima ili inspirativnim dekoracijama kako biste nastavili idealan protok dobre energije. Ako razmatrate krečenje zidova, osigurajte jednu vezujuću boju i temu enterijera, prilagodivši ih postojećim nijansama nameštaja ili kreirajte promene prema glavnoj šemi, kako biste uklopili nove varijacije.

Kada vas uhvate nervoza i očaj, jednu stvar treba da uradite: Naučnici dokazali čudesan efekat!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs