Obratite pažnju

Ova biljka upija sva štetna zračenja: Držite je pored kompjutera, sačuvaće vam zdravlje! (FOTO)

U stanu ili kancelariji u kojoj radite, okruženi ste telefonima, kompjuterima i drugim aparatima koji zrače. Postoje biljke koje dekorišu vaš prostor, a ujedno upijaju sva štetna zračenja
Enterijer
21:06h Autor:
Foto: Profimedia

Malo ko bi poverovao da štetna zračenja ponekad mogu da budu i korisna pogotovo za rast divne ukrasne biljke spatifilum poznatije kao mirni ljiljan.

Spatifilum ima još jedan popularan naziv - ženska sreća. Postoji verovanje da ova biljka donosi sreću njenoj vlasnici. Ako neudatoj devojci poklonite spatifilum, ona će u najskorijem vremenu srediti svoj lični život. Ako je poklonite udatoj dami - u porodici će se pojaviti dete.

Suprotno očekivanjima pokazalo se da ova biljka prosto buja kada se nađe u blizini televizora, kompjutera i drugih električnih aparata koji emituju zračenje. Naime, spatifilum ima sposobnost da apsorbuje elektrostatički naboj koji emituju televizijski i kompjuterski ekran, pa je zbog toga postao omiljena cvetna dekoracija u stanovima i kancelarijskim prostorima koji su prepuni elektronike.

Bali beg se preselio kod žene: Zavirite u raskošan dom slavnog turskog para! (FOTO)

Kako spatifilum neutrališe zračenje?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Statički naboj uređaja nastaje zbog fluorescentnog monitora i visoko naponskog dela ekrana oko kojeg se jonizuje vazduh. Spatifilum koji se nalazi u blizini ovakvih aparatra upija elektrostatičku energiju i pretvara je u hemijsku, dok energiju iz fotosinteze koristi za svoje metaboličke procese i rast. Kao krajnji rezultat spatifilum će početi da dobija nove bujne listove i brojne cvetove. Ova biljka nije samo odličan čistač jonizujućeg zračenja već i najlepši predstavnik porodice kozlaca čiji se trajni beli cvetovi mogu rezati i staviti u vazu kao ukras.

Ispravno gajenje biljke

Dekorativni spatifilum će odlično uspevati ako ga stavite van direktnih sunčevih zraka i izvan hladnog vetra i promaje. Zimi ova biljka traži umerenu temperaturu koja ne sme biti niža od 15 Celzijusevih stepeni. Spatifilum voli stalnu vlagu pa ga zato, tokom intenzivnog rasta i cvetanja, treba zalivati najmanje tri puta nedeljno. U periodu mirovanja, od septembra do januara, biljku treba ređe zalivati mada se ne treba dopustiti da joj se koreni potpuno osuše. Ako je biljka prerasla saksiju, presadite je u veći, a presađivanje iskoristite kako biste je razmnožili. Pre početka vegetacije, u februaru ili martu, podelite busen na dva ili više delova i posadite ih u zasebne saksije odgovarajuće veličine .

Ne čekajte zimu bez ovih biljaka: Moćni čuvari svakog doma, upijaju viruse i vlagu! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...