Igre bez granica

Zavese: Ideje koje će osvežiti svaku prostoriju (FOTO)

Ukoliko imate mali prostor, radije odaberite prozirne zavese svetlih ili žarkih boja, dok velike prostorije podnose sve
Enterijer
17:14h
Zavese: Ideje koje će osvežiti svaku prostoriju (FOTO)
Foto: Thinkstock
1 / 6 Foto: Thinkstock

Osim na nameštaju, boje u vašem domu su dobro došle i zidovima, jastučićima, stolnjaku ili prekrivaču. Ali, bitnu ulogu u osvežavanju enterijera igraju, svakako, zavese - funkcionalne i zanimljive tkanine čijoj igri nema kraja. Ukoliko planirate svoj stan da dekorišete jednim takvim detaljem, evo nekoliko trendi ideja za velike i male prostore.

MaterijaliS odabirom materijala za zavese ne možete da pogrešite. Prozirni i prozračni, gusti i lagani ili, pak, teški i bogati samo su mali deo velike ponude različitih tipova tkanina koja se nudi na tržištu i dostupna je svima. Ukoliko imate mali prostor, radije odaberite prozirne zavese svetlih ili žarkih boja koje će u vašu prostoriju uneti prirodno svetlo, dok velike prostorije podnose sve, savetuje arhitekta Valerija Čilaš Miliša. Poigrajte se sa dve vrste tkanina, prozirne za sredinu, i jače i gušće na rubovima.

UzorciIako uzorci mogu da budu vrlo zanimljivi, potrebno je da ih prilagodite nameštaju i dodacima iz vašeg doma, poput jastučića, vaza i tepiha. Ako je vaš enterijer jednostavnih, zagasitih boja ili je monohroman, dajte sebi oduška prugama, tačkicama i cvetnim uzorkom svežih boja. Ali, ako prostorijom već vlada uzorak, igrajte na sigurno i radije odaberite jednobojne zavese ili one tek vidljivog uzorka u boji koja će se stopiti sa nekim detaljima iz prostorije.

BojeBaš kao i kod odeće, kada je u pitanju uređenje prostora žarke boje su ove godine vrlo popularne, ističe arhitekta Valerija Čilaš Miliša. Narandžasta, zelena, ljubičasta i žuta - samo su neke od boja koje će se savršeno uklopiti uz drvo, glatke, lakirane, staklene i metalne površine u vašem domu. Ali, ne potcenjujte belu boju jer ona se vratila na velika vrata, te će u male prostoriju u trenu uneti dašak elegancije i može da se kombinuje sa dekorima sa uzorkom ili u nekoj žarkoj boji. I pastelne boje u zemljanim tonovima su dobro došle posebno za velike prostore kojim vlada drveni nameštaj.

U galeriji ispod teksta pogledajdte još nekoliko ideja za dekoraciju prostorije zavesama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs