Neverovatno

Evo šta sve može kora od narandže: Nemojte je bacati!

Koru od narandže možete da iskoristite od čišćenja kuće pa do ulepšavanja
Enterijer
09:04h Autor:
Evo šta sve može kora od narandže: Nemojte je bacati!
Foto: Thinkstock

Narandža je mnogima jedan od omiljenih citrusa. Njeno sočno meso je zdravo i osvežavajuće, a miris mazi sva čula. Ali kada ogulite omiljeno voće, ne bacajte koru. Donosimo 8 genijalnih stvari koje možete napraviti s korom od narandže.

Napomena: Narandžinu koricu konzumirajte samo ako je narandža iz domaćeg uzgoja (proverenog porekla)

1. Koricu narendajte ili narežite na kockice te svaki komadić stavite u posudicu za led, zalijte vodom i zaledite. Kockice leda ubacite u vodu ili sok.

2. Napravite sredstvo za čišćenje. U teglu ubacite kore od narandže i u potpunosti prelijte alkoholnim sirćetom. Ostavite da odstoji dve nedelje te koristite po potrebi i dobili ste sredstvo protiv kamenca, za čišćenje frižidera, rerne i odvoda.

3. Napravite piling za telo. U teglu pomešajte po pola šoljice morske soli i bademovog ulja te dodajte kašičicu narendane korice narandže i limuna te ostavite na suvo i hladno mesto. Pre tuširanja mešavinom istrljajte kožu.

4. Napravite začin u prahu. Koricu narandže očistite od belog dela, poslažite na lim za pečenje i ostavite na toplom mestu da se potpuno osuši (možete i u rerni na 160 stepeni oko 3 sata).

<\/div>

5. Očistite sudoper. U sudoper sipajte malo soli. Koricom od narandže izribajte unutrašnjost sudopera te ga isperite toplom vodom.

6. Sprečite grudanje smeđeg šećera. Nekoliko komadića korice stavite u posudu sa šećerom te je dobro zatvorite.

7. Protiv neugodnog mirisa iz kante za smeće. Savaki puta iznova na dno vreće za smeće poslažite kore od narandže.

8. Napravite mirisnu sveću za osveženje prostora.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs