Rešite se buđi iz kupatila

Tuš-zavesu čistite jednom nedeljno

Na svaka dva kvadratna centimetra ove zavese postoji milion mikroba, a 80 odsto njih je opasno za zdravlje
Enterijer
18:10h
Tuš-zavesu čistite jednom nedeljno
Zavese za tuširanje nalaze se u konstantno vlažnom području, koje je idealno za stvaranje buđi i plesni, Foto: Shutterstock

Ne postoji ništa gore nego kad prljava tuš-zavesa prilikom tuširanja počne da se lepi za telo. Tuš-zavese, ma koliko na njih pazili, jednostavno se moraju isprljati. Razlog zašto je to tako jeste taj što se nalazi u konstantno vlažnom području, koje je idealno za stvaranje buđi i plesni. Iako tako prljave ružno izgledaju, njih je relativno lako očistiti u mašini za pranje veša ili ako ih operete ručno. A evo kako ćete to uraditi...

Pranje u mašini

Prvi korak u čišćenju tuš-zavese je njeno skidanje. One su uglavnom spojene alkama za metalnu ili plastičnu šipku na zidovima, a ukoliko se zavesa ne može skinuti sa šipke, onda je šipku potrebno odšrafiti i polako skinuti zavesu. Dok ovo radite, preporučljivo je nositi rukavice, jer je buđ na zavesi poprilično neprijatna na dodir.

Za one koji su se ipak odlučili da zavesu operu u veš-mašini, potrebno je samo da je stave u nju i uključe pranje, ali ne na visokoj temperaturi. Zavesa se neće oštetiti ovakvim pranjem, samo je potrebno da ne stavljate omekšivač za veš već samo deterdžent za pranje veša. Kad mašina završi s radom, zavesu odmah treba okačiti nazad, raširiti i pustiti da se osuši. Sva nečistoća sa zavese nestaće prilikom pranja.

Ručno pranje

A oni koji ne žele da im se u mašini zadrže gljivice i buđ zavesu mogu oprati ručno. Za ovaj metod potrebno je uzeti četku za pranje (neku veću jer je i zavesa velika) i deterdžent za pranje veša ili neko blago tečno abrazivno sredstvo. Posle laganog ribanja zavesa se mora dobro isprati i tek onda okačiti u provetreno kupatilo kako bi se brzo osušila. Da bi zavesa što duže bila bez buđi, prilikom pranja u vodu možete dodati i malo sirćeta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

zavesePranje