Isprobajte

6 primena hidrogena u domaćinstvu: Čisti sve vrste mrlja i prljavština!

Nekada se nije moglo bez sode bikarbone, a danas bez hidrogena. Poslušajte ove savete i uštedite sebi vreme
Enterijer
09:26h Autor:
6 primena hidrogena u domaćinstvu: Čisti sve vrste mrlja i prljavština!
Foto: Thinkstock

Hidrogen se uvek smatrao putpuno bezbednim i prirodnim antiseptikom. Ovo nije skupo, ali je visokoefikasno sredstvo koje bi trebalo posedovati svako domaćinstvo.

Pomoću rastvora vodonik- peroksida (hidrogena) mogu se, ne samo dezinfikovati rane, već ga možemo koristiti i u netradicionalne svrhe.

U ovom članku predlažem vam 6 načina korišćenja 3%-og hidrogena u domaćinstvu. Hidrogen možete kupite u svakoj apoteci.

1. Uklanjane fleka

Desilo vam se da su se na dušeku pojavile fleke? Naravno, takve stvari se dešavaju, pogotovo ako u kući imate malu decu. Postoji odlično rešenje za eliminisanje fleka i neprijatnih mirisa sa dušeka, pomoću par sastojaka koje imate pri ruci.

Biće vam potrebno: 250 ml 3%-og hidrogena, 3 supene kašike sode bikarbone, kap tečnog sapuna, ili sredstva za pranje sudova.

Smesu je potrebno praviti neposredno pre samog procesa čišćenja: na taj način ona je maksimalno efikasna. Promešajte hidrogen i sodu bikarbonu. Kada se soda rastvori, dodajte kap-dve tečnog sapuna, ili sredstva za pranje sudova. Promešajte. Sipajte tečnost u prazan raspršivač. Promućkajte bočicu i poprskajte zaprljani deo dušeka.

Ostavite aktivnu penu da deluje. Sačekajte da se osuši, ili uključite fen i usmerite strujanje vazduha na fleku da se brže osuši. Posle samo iščetkajte suvom četkom ili iskoristite usisivač da pokupite ostatke sode. Ovim sredstvom možete očistiti i osvežiti čitav dušek.

Na slican način možete ukloniti i fleke sa odeće.

Probala sam i zaista deluje: Kako sam dezodorans zamenila sodom bikarbonom!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

2. Pasta za čišćenje zagorele masnoće sa sudova

Zagorela masnoća na sudovima je neizbežna pojava, i njeno otklanjanje, čak i uz pomoć skupih sredstava, nije uvek lako.

Međutim, postoji jedan provereni recept za ovakve slučajeve. Samo dva sastojka potrebno je za pripremu ove čudo-paste: hidrogen i soda bikarbona.

3. Kao odlično sredstvo za negu peta.

Kao prvo, ovakva nega nije skupa, a kao drugo veoma je efikasna – stopala postaju glatka i nežna, nestaju zadebljanja. Radite ovu proceduru 1-2 puta nedeljno, i rezultat, u vidu nežnih i negovanih stopala će vas obradovati.

4. Kako isprati zapušene uši

Smatra sa da su ljudske uši – organ koji se sam čisti. Za vreme žvakanja, kijanja, kašljanja, naslage masti nastale u ušima, same se eliminišu. Ali, ponekad se dešava da se naslage, koje su se akumulirale u ušnom kanalu, pretvaraju u „čepove“. Uši se začepljuju. U takvim slučajevima neophodno je uraditi proceduru ispiranja ušiju. Najjednostavnije i najpristupačnije sredstvo za ispiranje ušiju i uklanjanje „čepova“ je rastvor vodonika peroksida (hidrogen).

Sve primene sode bikarbone na jednom mestu: Magični prah koji leči i čisti!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

5. Žute mrlje od znoja na odeći

Ako vas zabrinjavaju manje žute mrlje od znoja na odeći, vodonik peroksd (hidrogen 3%) će vam pomoći da rešite ovaj problem. Sunđerom, umočenim u rastvor hidrogena, prebrišite sva mesta na kojima ste primetili žute mrlje. Možete ga naprskati pomoću raspršivača. Ostavite na pola sata, i posle toga, veš isperite u vodi i ostavite da se suši.

6. Protiv nepoželjnih dlačica na licu

U poslednje vreme, sve više žena koristi hidrogen peroksid da bi se oslobodile nepoželjnih dlačica na licu (i telu). Mnogima je poznato da hidrogen, ne samo da posvetljuje, nego deluje i kao odličan „depilator“ za eliminisanje dlaka.

Jednostavno pokvasiti vatni tupfer u 3 %-om rastvoru hidrogena (prodaje se u svim apotekama) i po 5 minuta dnevno nežno prelaziti preko problematičnih delova na licu. Za nekoliko dana dlačice će posvetliti, zatim će početi da se lome, i na kraju, postaće gotovo nevidljive.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs