Čuvajte energiju

Iskoristite trik: Na ovoj temperaturi klima uređaj troši mnogo manje struje!

Sistem za rashlađivanje prostora najefektniji je kada radi punom brzinom
Enterijer
15:46h Autor:
Foto: Shutterstock

Preterano trošenje električne energije ne samo da više košta, nego i uzrokuje veće izgaranje ugljena i drugih fosilnih goriva što doprinosi globalnim klimatskim promenama.

 

Zbog toga je važno znati na koji je način najbolje koristiti klima uređaj kako bi se maksimalno uštedela električna energija.

 

Možda se čini kao nepotrebna potrošnja električne energije kada palite i gasite klima uređaj, ali na taj način zapravo ćete uštedeti popriličnu količinu novca, a klima uređaj na taj će način i bolje raditi.

 

Naime, sistem za rashlađivanje prostora najefektniji je kada radi punom brzinom, nego kada radi u kraćim periodima manjom brzinom kako bi se održala konstantna temperatura tokom celog dana. Osim toga, kada klima uređaj radi punom brzinom, bolje će i oterati vlagu iz vašeg doma.

 

Trik koji spašava zagorelu peglu: Zablistaće kao nova!

 

Električnu energiju možete da uštedite i ako termostat na klima uređaju podesite na višu temperaturu (razlika između temperature u prostoriji i spoljašnje temperature ne bi smela da bude veća od 7 do 10 stepeni).

 

Prema nekim podacima, klima uređaj troši 3 do 5 odsto manje energije sa svakim stepenom više na termostatu. Za maksimalnu uštedu energije, klima uređaj ostavite da radi na 26 ili više stepeni Celzijusovih dok vas nema kod kuće.

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...