Prirodni čudotvorci

Za manje od 24 sata ubijaju toksine: Ovo svaka kuća treba da ima!

Osim što nesumnjivo pripada najlepšim ukrasima našeg doma, cveće vrlo pozitivno deluje na zdravlje, što danas potvrđuju brojni stručnjaci
Enterijer 05.02.2016. - 15:09h Autor: alternativa-za-vas.com
Foto: Shutterstock

Razloga zbog kojih na cveće u našem domu možemo gledati kao na čuvare našeg zdravlja, zaista je mnogo.

 

Između ostalog, ono pročišćava vazduh, upija elektromagnetna zračenja, umanjuje stres, širi pozitivnu energiju, štiti nas od buke, ulepšava prostor, suzbija neprijatne mirise... A u zamenu za sve to, od nas traži samo malo vremena i pažnje.

 

Pročišćivači vazduha

 

Biljke pročišćuju i osvežavaju vazduh tako što filtriraju ugljen dioksid koji izdišemo, kao i razne toksične materije prisutne u zatvorenom prostoru, a proizvode kiseonik.

 

Jedno od nadasve zanimljivih istraživanja u vezi sa upotrebom sobnih biljaka u svrhu pročišćavanja i osvežavanja vazduha sprovela je NASA ranih 90-tih godina prošlog veka.

 

Svaka od testiranih biljaka, u razdoblju od 2 godine, na uobičajeni način je uzgajana u zasebnoj komori od pleksiglasa, u klimi kakva prevladava u domu ili u kancelariji.

 

U te komore, svakodnevno bi se ubacila tačno određena količina zagađivača, a nakon 24 sata, izmerila bi se količina štetnih materija u vazduhu, te uporedila s količinom izmerenom pre zagađivanja.

 

Rezultati su bili iznenađujući. Verovali ili ne, pojedine sobne biljke, u roku od 24 sata, mogu ukloniti i do 90 odsto različitih toksičnih materija iz prostorija u kojima živimo ili radimo.

 

Ovih 9 stvari morate da imate u kući: Ako želite da budete srećni u svom domu!

 

Evo tih čudotvoraca: gerber, margarita, hrizantema, afrička ljubičica, orhideja, filodendron, sanseverija, dracena (drvo života), spathyphillum (mirni ljiljan), bršljan, aloa vera, različite vrste palmi, paprat, čuperasti klorofit (Chlorophytum Comosum)

 

Od brojnih zagađivača vazduha kojima smo svakodnevno izloženi unutar zatvorenog prostora, posebno je važno istaknuti formaldehidZbog svoje široke primene prisutan je gotovo svuda.

 

Ima ga u penama za izolaciju, lepku, iverici, plastici, papirnim maramicama i ubrusima, tepisima, zavesama, osveživačima prostora, sredstvima za čišćenje, dezodoransima, lakovima za nokte i u brojnim proizvodima za negu lica, tela i kose.

 

Upravo zbog toga izuzetno je preporučljivo u prostor u kojem boravimo uneti biljke poput filodendrona, aloe vere i sanseverije.

 

Siromaštvo, bolest, svađe: Izlečite negativnu energiju doma!

 

One su se pokazale kao najmoćnije oružje u borbi protiv tog sveprisutnog zagađivača, koji može da iritira disajne puteve, uzrokuje astmu i alergije, te izazvati glavobolju, umor i vrtoglavicu, a potencijalno je i kancerogen.

Izvor negativnih iona

Osim što pročišćavaju vazduh od toksičnih materija, biljke ga takođe oplemenjuju negativnim jonima, koji hronično nedostaju u zatvorenom prostoru. Negativni joni uveliko poboljšavaju loš kvalitet vazduha, uzrokovan rasvetom, grejanjem i delovanjem klimatizacijskih i brojnih električnih uređaja. Istraživanja potvrđuju da negativni joni značajno utiču na naše zdravlje: vitalizuju ćelije, poboljšavaju rad metabolizma, koncentraciju i budnost, povećavaju otpornost prema bolestima, izuzetno dobro pomažu kod glavobolje, alergije i astme.

 

Napravite svoj Ček Izobilja: Feng šui trik za privlačenje novca koji zaista pali!

 

Odabir i smeštanje biljaka

Po Feng šuiju, pravilnim odabirom i smeštajem biljaka unutar prostora u kojem boravimo, možemo poboljšati zdravlje, te postići neophodan sklad uma, duha i tela. U tom smislu, Feng šui izdvaja bambus, kao simbol zdravlja i blagostanja.

 

Trnovite biljke postavljene kraj izlaza, osiguravaju zaštitu doma, a sveže cveće u dom unosi sreću i bogatstvo.
Biljke oblih listova izuzetno su preporučljive za dom, jer smiruju energiju. Najbolje ih je postaviti u severne kutove prostorija.

 

Biljke uspravnih listova pripadaju yang principu, što znači da u prostor mogu uneti previše agresivne "muške" energije, pa s njihovim smeštajem u dom valja biti oprezan.

 

Ali, ako je energija u vašem domu previše uspavana, jedna takva biljka mogla bi vam posluži kako biste je pokrenuli, te stvorili dinamičniji ugođaj.

 

Što se tiče poslovnog prostora, biljke postavljene na istoku, jugu i jugoistoku, poboljšaće uspešnost vaših poduhvata i doneti vam sreću u poslu. Skladno tome, treba izbegavati postavljanje biljki na zapad, jugozapad i severoistok.

 

Kućna sreća, idealna biljka za dom: Veruje se da donosi veselje!

 

Takođe, veruje se da biljke oštrih listova negativno deluju na auru, te mogu odbiti klijente. U domu bi trebalo izbegavati da takve biljke smeštamo uz pokućstvo na kojem sedimo ili ležimo, jer mogu oslabiti imunitet.

 

Crveno i žuto cveće pripada yang principu, i podiže energiju, dok plavo i ljubičasto pripada yin principu, i deluje umirujuće.

 

Spathyphillum (mirni ljiljan), eliminiše štetna zračenja monitora i tv ekrana, pa ga je preporučljivo držati u blizini tih uređaja.

 

Lavanda je odličan izbor ako želite ubrzati ozdravljenje i oporavak.

 

Uopšteno, smatra se da zdrave biljke privlače univerzalnu chi energiju, i tako utiču na vitalnost i dugovečnost. Ako nisu zdrave, treba ih što pre zameniti, kako ne bi privlačile negativnu energiju.

 

Na kraju, spomenimo još samo da su biljke u našim domovima potpuno zavisne od nas. Postupajmo s njima pažljivo i s ljubavlju, jer višestruko će nam uzvratiti sav trud, darujući nam lepotu, ali i zdravlje.

 

Surova izjava najbogatijeg Kineza: Evo zašto ste siromašni!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...