Saznajte

Raskošno cveće koje ulepšava jesen: Evo kako da pravilno brinete o hrizantemama!

Patuljaste, klasične, u saksiji, žardinjeri ili u leji, hrizanteme ulepšavaju našu jesen i zaslužuju da se dobro staramo o njima
Enterijer
15:48h Autor:
Raskošno cveće koje ulepšava jesen: Evo kako da pravilno brinete o hrizantemama!
Foto: Shutterstock

Patuljaste, klasične, u saksiji, žardinjeri ili u leji, vašu okolinu obojiće u razne boje, od bele i žute, preko ružičaste i crvene - do svetloljubičaste. Postoje i dvobojni kultivari i oni sa šatiranim cvetovima.

Hrizantema, ili jesenja ruža kako je još zovu u našim krajevima, žbunasta je biljka koja cveta tokom poznog leta i tokom jeseni. Da biste joj produžili vreme cvetanja redovno uklanjajte precvetale cvetove, a tokom zimskih meseci biljke koje su napolju nagrnite slojem malča i slamom kako biste ih zaštitili od velikih mrazeva koje ne podnose.

I primerke u saksijama i one u leji postavite na osunčano mesto, redovno ih zalivajte, svakodnevno ukoliko je moguće.

Livadsko cveće za doručak: Bela rada sprečava rak dojke! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Na proleće, kada prođe period cvetanja, vrhove izdanaka skratite kako bi hrizantema zadržala lep i žbunast oblik. S proleća joj dajte dodatnu snagu đubrivom bogatim azotom, a kasnije sa većom količinom kalijuma.

I svakako bi trebalo da imate bar jednu hrizantemu u svom domu ili vrtu. Po japanskom verovanju, hrizantema je simbol moći, obilja i sreće. U Zemlji izlazećeg sunca ona je nacionalni cvet, simbol sunca, odnosno carske porodice.

Indijski lek star 5.000 godina: Očistite telo od otrova!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs