Neobičan cvet

Uživajte svim čulima: Zasadite čokoladni kosmos u vašoj bašti! (FOTO)

Čokoladni kosmos je zelena višegodišnja biljka, koja može da naraste između 40 i 60 cm i poseduje izrazito mesnat koren
Enterijer
13:24h Autor:
Uživajte svim čulima: Zasadite čokoladni kosmos u vašoj bašti! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Čokoladni kosmos spada u red najlepših cvetova na svetu, zbog neobične lepote ali i prirodnog mirisa kakaa.

Prirodno stanište čokoladnog kosmosa je u Meksiku, ali je nažalost ova biljka istrebljena odatle još pre stotinu godina. Vrsta je još uvek u životu, ali isključivo kao neplodni klon. Kao takva je stvorena 1902. godine biljnim razmnožavanjem.

Čokoladni kosmos je zelena višegodišnja biljka, koja može da naraste između 40 i 60 cm i poseduje izrazito mesnat koren. Boje cveta variraju, od tamno crvene do braon boje, ali je poznato da postoji i žuta varijanta ovog cveta koja poseduje još intezivniji miris kakaa ili čokolade. Prečnik cveta je između između tri i četiri centimetara.

Kako da napravite baštensko jezerce: Rajski kutak u dvorištu! (FOTO, VIDEO)

Biljka koja se danas uzgaja i prodaje je sterilna, tako da je nije moguće uzgajiti iz samog semena, već se razmnožava podelom krtole. Zahteva sunčan položaj, a treba obratiti pažnju i na zalivanje, jer je ne zahteva previše vode.

Cveta od sredine do kraja leta, sve do prvih mrazeva, a može imati i do 100 cvetova. Ukoliko se sadi u zonama gde je moguće smrzavanje tla, krtolu treba izvaditi iz zemlje, osušiti i čuvati je do proleća, kada je treba posaditi ponovo.

Kako pravilno odgajati kaktus: Najlepša dekorativna biljka!

Tokom letnjeg perioda, cvet ispušta slatkasti miris vanile, sličan kao kod pojedinih kafa i kakaoa, što ga čini odličnim kandidatom za ukrasnu biljku. Miris je najintezivniji tokom jutarnjih časova. Čokoladni kosmos je jedna zaista zanimljiva i retka vrsta cveta koja obogaćuje svaki vrt svojim neobičnim cvetom i još neobičnijim mirisom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs