Probajte, isplatiće vam se

Da se kuća cakli za pola sata: 6 lakih koraka iskusnih domaćica!

Ako imate gomilu sitnica u kući, koje su ostavljene po stolu, policama, podu, u nekoj vrsti limba "dok smislite šta ćete i gde ćete sa njima
Enterijer
09:22h Autor:
Da se kuća cakli za pola sata: 6 lakih koraka iskusnih domaćica!
Foto: Shutterstock

Za one koji nemaju mnogo vremena, kojima dolaze nenadani gosti u "najkritičnijem" trenutku, za sve one kojima čišćenje nije voljena "disciplina", evo 6 simpatičnih saveta kako očistiti životni prostor!

1. Napravite "svaštara" - fioku

Tajna broj jedan za rasturanje nereda je korišćenje fioka.

Posebno ako imate gomilu sitnica u kući, koje su ostavljene po stolu, policama, podu, u nekoj vrsti limba "dok smislite šta ćete i gde ćete sa njima". Naime, valja ostaviti jednu fioku kao "svaštaru" u svakoj prostoriji, koja će služiti isključivo za brzinsko sklanjanje sitnica.

2. Držite sredstva za čišćenje tamo gde se koriste

Probajte da, na primer, držite jedno sredstvo za čišćenje stakla držite u kuhinji a jedno u kupatilu. To će osigurati čistoću stakala u obe prostorije a i olakšati čitav proces koji ne podrazumeva prenošenje i pripremu za čišćenje. Isto važi i za abrazivna sredstva, ili metlicu i đubravnik, sunđere za ribanje... Sve odložite tamo gde je i potrebno.

Pismo jedne domaćice: Najvažniji savet za čišćenje kuće koji svaka žena treba da čuje!

3. Trenirajte čišćenje

Navijte alarm na onoliko koliko mislite da ćete završiti sa čišćenjem jedne prostorije. Kada "uhvatite tempo" vrlo je moguće da ćete biti i efikasniji nego što mislite da moćete da budete. Čak i ako zazvoni pre nego što ste završili, bićete veoma zadovoljni time što vam u čišćenju može proći mnogo manje vremena nego što ste očekivali.

4. Nemojte se umarati zbog malih stvari

Znate one male tačke koje ostanu na ogledalu nakon brzinskog čišćenja? Neki ljudi kažu da je to potpuno nevažno. Ako zazirete od čišćenja zato što ste lenji, možda i nije samo zbog toga. Možda ste uvek nezadovoljni perfekcionista, koji misli da kada se čisti sve mora da bude besprekorno. Ne mora uvek, nekada slobodno "spustite loptu". Nemojte trošiti svu svoju energiju na sitnice, već nekad očistite samo površinski. To zaista nije toliko strašno.

Nabavite biljku novca: Zlatna puzavica filtrira vazduh i donosi sreću! (FOTO)

5. Učinite čišćenje zabavnim

Bilo da ne volite peglanje ili usisavanje, možete ove redovne kućne aktivnosti učiniti interesantnijim i vremenom ih zavoleti. Pustite omiljenu muziku ili seriju dok peglate, ili spremite sebi omiljeni napitak koji ćete lagano pijuckati dok završavate kućne poslove. Sve radite lagano, malo pospremajući, a malo uživajući. Sve će biti mnogo lakše, jer ako ubacite u omražene kućne poslove nešto što vas zabavlja i opušta, vreme će brže proći, a poslovi postati lakši i manje naporni.

6. Izbacite nepotrebne stvari iz kuće

Koncept je prost – što manje stvari imate, lakše će vam biti da očistite, manje će biti nereda i manje frustracija zbog održavanja. Poslednjih godina sve se više praktikuje minimalizam pri opremanju domova, upravo zbog praktičnosti i lakoće održavanja. Takođe, kada se oslobodite nepotrebnih stvari, ostaće vam više prostora u stanu ili kući, te će svakodnevni život biti lagodniji.

Donose nesreću i izvlače život iz vas: 5 stvari koje odmah treba da izbacite iz kuće!

U početku će vam biti teško da se rešite stvari koje godinama stoje u vašem domu, a koje isto tako godinama niste koristili. Međutim, posle nekoliko izbačenih kutija, biće sve lakše i lakše, jer će vas oduševiti višak prostora i duplo manje vremena utrošenog na čišćenje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs