Održavanje čistoće frižidera je važan deo higijene kuhinje. Čist frižider ne samo da poboljšava bezbednost hrane, već i smanjuje otpad i obezbeđuje efikasniji rad. Zbog toga su stručnjaci za higijenu hrane podelili koliko često treba čistiti frižider i zašto je to važno, prenosi Express.
"Redovno čišćenje frižidera je ključno za sprečavanje rasta štetnih bakterija na hrani, što smanjuje rizik od bolesti koje se prenose hranom ili trovanja hranom. Takođe pomaže u smanjenju unakrsne kontaminacije hrane, koja može izazvati ozbiljne alergijske reakcije", objasnio je dr Ričard Anderson, šef obuke i razvoja u kompaniji High Speed Training.
Prema njegovim rečima, redovno čišćenje takođe poboljšava efikasnost uređaja i produžava njihov vek trajanja. Pored toga, pomaže i u uštedi novca smanjenjem bacanja hrane i izbegavanjem ponovljenih kupovina.
Koliko često treba čistiti frižider?
"Preporučuje se brzo nedeljno brisanje frižidera. Obrišite police, fioke i ručke na vratima kako biste uklonili prosutu tečnost i mrvice i proverite ima li hrane kojoj je istekao rok trajanja. Najmanje na svaka tri meseca obavite dubinsko čišćenje. To podrazumeva pražnjenje frižidera i temeljno čišćenje unutrašnjosti pre vraćanja hrane. Komercijalne frižidere treba čistiti svakodnevno, pri čemu se dubinsko čišćenje obavlja mnogo češće – često nedeljno, a temeljno čišćenje svih unutrašnjih i spoljašnjih komponenti jednom mesečno. Takođe se preporučuje da se komercijalni frižideri profesionalno servisiraju jednom godišnje kako bi se obezbedila njihova efikasnost", savetovao je Anderson.
Osnovni saveti za čišćenje frižidera
Stručnjaci navode da čišćenje frižidera ne zahteva posebnu opremu ili hemikalije, jer se u većini slučajeva može oprati običnim sapunom i vodom.
Spoljna površina
Obrišite spoljašnjost frižidera vlažnom krpom i blagim deterdžentom. Za nerđajući čelik koristite specijalno sredstvo za čišćenje ili rastvor sirćeta kako biste smanjili tragove.
Police u frižideru
Izvadite police i fioke, operite ih toplom vodom sa sapunom, isperite i osušite pre vraćanja.
Dozator vode
Dozator se obično može isprati toplom vodom. Stručnjaci preporučuju redovno brisanje područja dozatora kako bi se sprečilo nakupljanje kamenca i bakterija.
"Zamenite filter za vodu na svakih 6 meseci ili prema preporukama proizvođača. Isperite kućište filtera pre nego što instalirate novi filter", savetuje se u članku.
Drugi stručni saveti
Farmer je ranije objasnio gde je najbolje čuvati orahe kod kuće. Napomenuo je da mnogi ljudi veruju da je zamrzivač najpogodnija opcija za dugoročno skladištenje, ali on zapravo savetuje da to izbegavate.
Stručnjaci su takođe objasnili kada i kako saditi beli luk. Naveli su da se beli luk može saditi bilo kada od sredine jeseni do prvog mraza (od oktobra do decembra).