Izborite se sa temperaturama

7 trikova za rashlađivanje doma: Ugasite aparate, lanena i svilena posteljina su najbolji izbor

Ako stavite tendu ispred prozora, temperaturu u prostoriji možete da smanjite za oko 5°C. Kućni aparati čak i u stanju mirovanja proizvode toplotu, pa je leti bolje da ih u potpunosti isključite
Enterijer 10.08.2014. - 18:30h Autor: 24sata.hr
Foto: Shutterstock

Meteorolozi predviđaju da je prava letnja nedelja pred nama, pa će vam ovi saveti kako da rashladite stan biti vrlo korisni.

 

1. U kućama i stanovima donji prozori na zapadu i gornji na istoku bi svakako trebalo da budu otvoreni, jer će tako hladniji vazduh da ulazi u dom, a ugrejani će da izlazi. Ipak, tokom "tropskih" vrućinama bolje je da ne otvarate prozore sve dok ne padne mrak, već da stan u potpunosti zamračite.

 

2. Noću otvorite sve prozore, a strujanje vazduha osigurajte i plafonskim ili običnim ventilatorom. Čak i ako imate klimu, ventilator će da pomogne hladnom vazduhu da se bolje rasprši.

 

Kako da napravite tri domaća napitka za rashlađivanje saznajte OVDE.

 

3. Ako nemate klimu - improvizujte je tako što ćete ispred ventilatora da stavite posudu sa ledom ili sa hladnom vodom koja će da ubrza hlađenje. Najbolje mesto za ventilator je uz najveći zid u prostoriji i na podu.

 

4. Kućni aparati čak i u stanju mirovanja proizvode toplotu, pa je leti bolje da ih u potpunosti isključite. Tako ćete da izbegnete nepotrebno grejanje prostora, a takođe ćete da uštedite na računima za struju.

 

5. Tokom vrućina nemojte bespotrebno da zagrevate vazduh paljenjem svetla u stanu, a izbegavajte i da koristite šporet. Uživajte u svežem voću i povrću, kao i u sladoledima, a pomoći će vam i kuvanje u mikrotalasnoj koja ne proizvodi toliko toplote.

 

Kako da hidrirate kožu u vrelim danima domaćom vodicom za lice pročitajte OVDE.

 

6. Ako stavite tendu ispred prozora, temperaturu u prostoriji možete da smanjite za oko 5°C. Za zamračivanje će pored roletni ili zavesa da posluže i beli venecijaneri - svetlo se lakše dozira, a bela boja dodatno odbija toplotu. Veliki grejači su monitori i televizori, pa ih isključujte iz struje ako ih ne koristite, a klasične sijalice zamenite štedljivim - kod sijalice se čak 90 odsto struje pretvara u toplotu.

 

7. Leti su lan i svila bolji od pamuka. Koristite lanenu posteljinu koja je duplo hladnija od pamučne. Možete da pokušate da premestite dušek na pod, gde je često i za stepen hladnije. Dobra opcija je i svilena posteljina koja koži omogućava da diše.

 

OVDE pročitajte koliko često treba da menjate posteljinu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...