7 NAČINA DA IZ KUĆE ISTERATE SMRDIBUBE: Napravite rastvor koji će ih oterati sa vašeg kućnog praga zauvek

Postoji čak 7 sasvim prirodnih načina da vaša kuća postane odbojna za smrdibube. Međutim, smrdljivog Martina možete iz doma isterati i uz pomoć insekticida

Enterijer
Autor:
7 NAČINA DA IZ KUĆE ISTERATE SMRDIBUBE: Napravite rastvor koji će ih oterati sa vašeg kućnog praga zauvek
Foto: Shutterstock

Smrdibube ili Smrdljivi Martin su insekti koje ovih dana sve češće srećemo po kući. To su bube zelene ili tambo braon boje koje mogu da narastu i do 17 milimetara. Ime su dobile po specifičnom mirisu koji ispuštaju kada osećaju da su ugrožene.

Neki kažu da ih podseća na miris korijandera, neki na miris marcipana, ali je većini uglavnom neprijatan.

Obično žive napolju, ali kad zahladni traže toplije mesto da prežive. One se hrane biljnim sokovima i za ljude ne predstavljaju opasnost. Ali ukoliko nikako ne želite da ih vidite u svojoj kući, postoji 7 načina da ih oterate:

smrdibuba
foto: Shutterstock

7 načina da smrdibube oterate iz kuće:

  1. Na prozore navucite mreže koje će sprečiti ove insekte da uđu u vaš dom.
  2. Ako vidite neku smrdibubu u vašem domu, uhvatite je papirnom maramicom ili plastičnom vrećicom i izbacite je u wc šolju pa pustite vodu. Pazite da je pri tome ne znječite kako ne bi osetili taj grozni smrad.
  3. Napravite sprej od belog luka tako što ćete razmutit četiri kašike belog luka u prahu u 16 supenih kašika vode. Ili zgnječite 4 čena belog luka u pola litre vode i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga vodu sa belim lukom stavite u raspršivač pa isprskajte okove prozora, mreže za prozore i vrata, kao i sva mesta gde smrdibube mogu da uđu. Miris belog luka će oterati ove napasti.
    Smrdibuba
    foto: Profimedia

  4. Ako ne volite miris belog luka, umesto njega koristite nanu. Eterično ulje nane pomešajte sa vodom da miris bude interzivniji i sa ovim sprejem isprskajte okove prozora i vrata i ostale pukotine kroz koje bi smrdibuba mogla da uđe u vaš dom.
  5. U činiju sa vodom (oko 2 l vode) sipajte 1 supenu kašiku deterdženta za veš pa promešajte dok se deterdžent ne istopi. Zatim smrdibube koje se penju po zavesama i zidovima metlicom ubacite u tu vodu - brzo će se ugušiti.
  6. Napravite rastvor od 200 ml vode, 200 ml sirćeta (alkoholnog) i 100 ml soka od limuna. Sa ovim rastvorom isprskajte okove prozora i vrata, kao i pukotine. Smrdibuba će pobeći od ovog mirisa.
  7. Rastvor od ljutih papričica je najjači sprej koji provereno tera smrdibube. Potrebne su vam 3 najljuće ljute papričice, 3 čena belog luka, 1 glavica crnog luka, 300 ml sapunice. Iseckajte paprike i luk pa dodajte u sapunicu. Pokrijte krpom i ostavite da sve odstoji tokom noći. Sutra smesu procedite pa sipajte u raspršivač kojim ćete isprskati vrata i prozore, zidove i ostale pukotine.

Smrdibube neće imati šansu. Zaobilaziće vaš dom u velikom luku!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs