Beli luk je jedna od najzdravijih namirnica, dragocen je za imunitet, varenje i mnoge druge procese koji se odvijaju u našem telu.
Narodna medicina naziva ga "prirodnim antibiotikom" a postoji način da ga uzgojite u svom domu.
Kako se gaji beli luk kod kuće?
Lako i jednostavno, iako to možda ne biste pomislili u prvi mah! Ako ste kupili pravi, domaći beli luk, a ne onaj pun aditiva, pratite ove korake!
- Dobro očistite celu glavicu, skinite ljuske i pazite da dno ostane netaknuto.
- Uzmite širu čašu s vodom i stavite lukovicu u nju, tako da je koren potopljen.
- Ubrzo će krenuti da klija, a potom će mu izaći i "perje"!
- Isklijali beli luk držite na dobro osvetljenom mestu, a po potrebi ga presadite u saksije.
Za šta je dobar beli luk?
Jačanje imuniteta
Antiinflamatorno delovanje : Istraživanja su pokazala da ulje belog luka deluje kao antiinflamatorno . Dakle , ako imate bolove i zapaljenje zglobova ili mišića , trljajte ih uljem . Poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja: Istraživanja ukazuju na to da beli luk može imati pozitivan uticaj na arterije i krvni pritisak. Poboljšava kvalitet kože i kose: beli luk je antioksidans i sadrži antibakterijska svojstva koja mogu ubiti bakterije koje izazivaju akne.
- Neki podaci pokazuju da trljanje sirovog belog luka iznad bubuljica može da ih očisti . Međutim, budite svesni , da bi to moglo izazvati osećaj pečenja na koži.
Tretira atletsko stopalo: Beli luk se takođe bori protiv gljivica. Ako imate atletsko stopalo , potopite stopala u vodu sa belim lukom ili trljajte sirov beli luk na noge.