NAPRAVITE SVOJ TEČNI DETERDŽENT ZA 100 DINARA: Količina dovoljna za 40 pranja, za blistavo čist veš! (RECEPT)

Isplativije rešenje, i mnogo bolje za životnu sredinu

Enterijer
10:00h Autor:
NAPRAVITE SVOJ TEČNI DETERDŽENT ZA 100 DINARA: Količina dovoljna za 40 pranja, za blistavo čist veš! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Pravljenje sopstvenog deterdženta za veš zvuči kao težak posao koji možete lako izbeći kupovinom deterdženta u supermarketu, ali ako želite da uštedite novac, "uradi sam deterdžent" vam zaista može pomoći jer je mnogo jeftinija verzija u odnosu na onu iz supermarketima.

Jedva da će vas nešto koštati, a obezbediće vam divno čist i svež veš. I kao da to već nije dovoljno, mnogo je bolje za životnu sredinu!

Šta vam je potrebno za 2,5 litara domaćeg tečnog deterdženta za veš?

45 grama sode za pranje 45 grama neutralnog sapuna 2,5 litara vode

Soda Bikarbona
foto: Shutterstock

Postupak:

Stavite veliki lonac (lonac za supu, na primer) na šporet. Dodajte 2,5 litara vode i zagrejte na jakoj temperaturi. Sačekajte dok voda ne proključa. Narendajte 45 grama sapuna i dodajte u vodu. Mešajte dok se sapun potpuno ne rastvori.

U ključalu vodu dodajte i 45 grama sode za pranje. Ponovo mešajte dok se soda potpuno ne rastvori. Isključite vatru i ostavite smesu da stoji najmanje 12 sati.

Nakon 12 sati, smesa će postati gušća. Sipajte ga u veliku plastičnu posudu za čuvanje. Ova količina deterdženta će biti dovoljna za najmanje 40 pranja.

Napomena: uverite se da je bubanj vaše mašine za pranje veša napravljen od nerđajućeg čelika! Ako je napravljena od aluminijuma, soda za pranje bi ga mogla oštetiti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs