Jednostavnost je pravi izbor

Vizuelno povećajte male kuhinje: Bela boja, staklena vrata, jednostavan dizajn učiniće čudo!

Mala kuhinja može biti funkcionalna, organizujte se tako da izgleda veća i da uživate u njoj
Enterijer
19:32h Autor:
Vizuelno povećajte male kuhinje: Bela boja, staklena vrata, jednostavan dizajn učiniće čudo!
Foto: Shutterstok

Ukoliko imate manji prostor predviđen za kuhinju, to ne znači da ona treba biti zatrpana i nefunkcionalna. Uz ove savete lako ćete je pretvoriti u pravu malu oazu u kojoj ćete neometano kuvati i uživati.

Bela boja

Bijela boja je vaš najbolji prijatelj u maloj kuhinji jer odražava svetlost, a ona pojačava osećaj prostora i čini se kao da su zidovi udaljeniji nego što zaista jesu. Kada bojite zidove, spojite ih sa plafonom i na njega takođe nanesite belu boju za još bolji utisak povećanja prostora. Ako se bojite da će sve izgledati sterilno, odaberite nekoliko nijansi bele i kombinujte kontrastne teksture.

Kako da preuredite kuhinju uz minimalne troškove, pročitajte OVDE.

Slični tonovi

Birajte slične tonove za kuhinju, zidove, podove i ostale detalje. Kada prelazite pogledom po prostoriji u kojoj je sve u sličnim nijansama, čini se kao da tome nema kraja. Tako ćete opet dobiti utisak većeg prostora.

Staklena vrata

Još jedan trik za to da prostor učinite vizualno većim je da front na gornjim ormarićima zamenite staklenim vratima. Tako ćete dobiti dubinu i naoko veći prostor.

Svetlo

Rasveta je ključna za male prostore. Naravno, najbolje je imati što više prirodnog svetla, ali bitno je i rasporediti male lampe u kombinaciji sa lusterima da bi kuhinja uvek delovala svetlo i prostrano. Takođe probajte staviti što manje zavese ili, još bolje, nemojte ih stavljati uopšte, da bi svetlo lakše ušlo u kuhinju.

Kako izgledaju savremene kuhinje pročitajte OVDE.

Nameštaj

Pažljivo birajte nameštaj. Sto i stolice neka budu jednostavnijih linija i od metalnih delova, bez dodataka poput navlaka za stolce, jer će to vizuelno zakrčiti prostor.

Spajanje

Spojite kuhinju sa drugim prostorijama. Otvoreni tip boravka, kuhinje i trpezarije idealan je za male kuhinje jer će se ona pripojiti većem prostoru i automatski izgledati veća. Ako srušite pola zida, dobit ćete veći prostor.

Sklonite aparate

U manjim kuhinjama radne površine obično su zatrpane aparatima jer za njih nema mesta u nekom drugom delu. Izbacite sve aparate koje ne koristite i tako ćete dobiti dovoljno mesta za pripremu hrane i kuvanje.

Pod

Mudro birajte uzorke na podu. Neki uzorci vizualno će smanjiti celu kuhinju, a neki su idealni za izduživanje. Odličan primer su pločice koje imaju uzorak dijamantnih oblika jer ćete na taj način dobiti nešto poput puta odnosno linije po kojoj se hoda, pa će se i kuhinja činiti većom. Isto se može postići parketima u dugim trakama po dužoj strani.

Napravite kuhinjsko ostrvo, više možete da pročitate OVDE.

Ormarići

Stavite li gornje ormariće do samog plafona, oni će biti izduženi pa će i zidovi delovati viši.

Napravite mesta

Ako nemate dovoljno mesta za posuđe u kuhinji, napravite lep ormarić sa staklima ili police u trpezariji i onde izložite ono što koristite za jelo svaki dan.

Radne površine

Reflektirajuće površine poput mramorne radne ploče takođe ostaviće utisak većeg prostora.

Jednostavnost

Neka kuhinjski ormarići i radna površina budu što jednostavniji. Glatke površine, bez puno dodataka, idealne su za male kuhinje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs