SAZNAJTE

Ovo je pet najčešćih grešaka u uređenju enterijera - gotovo svi pravimo neke od njih!

Kaže se da je svuda lepo, ali kod kuće je najlepše.

Enterijer
09:55h Autor:
Ovo je pet najčešćih grešaka u uređenju enterijera - gotovo svi pravimo neke od njih!
Foto: Shutterstock

Naravno da svako voli da uredi svoj dom prema svom ukusu. Međutim, ponekad nije loše poslušati po koji dobronamerni savet stručnjaka.

Prošle smo godine više nego ikada bili kod kuće. Nažalost, bili smo primorani na to… Ali, kako god, kod kuće bi uvek trebalo da se osećamo ugodno i dobro. Stoga nije na odmet pridržavati se sledećih saveta stručnjaka, kako bi se izbegle najčešće greške pri uređenju interijera i kako bi vaš dom bio još lepši i udobniji…

Premali tepih

Ako je tepih premalen u odnosu na veličinu sobe ili nameštaja, sve izgleda vrlo stisnuto i ne baš ugodno. Uvek odaberite veličinu tepiha tako da na stranama viri najmanje 30 centimetara. Savet: Ako niste sigurni odgovara li veličina prilikom kupovine tepiha, izmerite dužinu i širinu i zalepite oblik na pod lepljivom trakom. S ovim "okvirom" možete otprilike videti koliki će biti tepih i kako se uklapa uz ostatak nameštaja po dimenzijama.

Blokirate dnevno svetlo

Svetlost ispolja ne samo da sobu čini svežom, nego i dokazano daje našem telu energiju. Stoga je važno ne stavljati velike biljke ili neki pribor i ukrase pokraj prozora, kako ne bi blokirali dnevnu svetlost. Umesto toga, bolje je na prozorsku dasku instalirati samo male kaktuse, a saksije s biljem, na primer, montirati na zid u kuhinji.

Isključivo beli zidovi

Što je boja zida svetlija, toliko je snažniji dojam da je soba veća. To je istina, ali ovo se pravilo više odnosi na male sobe s malo dnevnog svetla. Što je prostorija veća i što više svetla ulazi, važnije je postaviti naglaske. To možete lepo izvesi uz pomoć obojenog zida koji sobu čini uzbudljivijom. Pazite da boja zida odgovara unutrašnjosti. Dobro je obojati samo jedan zid u sobi kako izgled ne bi bio previše napadan. U najboljem slučaju, to bi trebalo biti blizu prozora, tako da boja dođe na svoje.

Zavese vise prenisko

Kako bi se svaka soba činila većom, uvek treba montirati garnišne što bliže stropu. Što je strop viši, zavese moraju biti duže. Bolje je imati malo prostora između gornjeg ruba prozora i zavese, pre nego da zavese budu preduge i na podu.

(Stil.kurir.rs/Miss7.hr)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs