SJAJNI TRIKOVI KOJI POMAŽU

Stežu vas nove čizme? Predstavljamo vam četiri genijalna trika kako da ih razgazite i prilagodite svojoj nozi!

Jedva ste dočekali hladnije dane da sa ponosom prošetate svoje nove čizme? Obuli ste ih i izašli iz kuće, a onda počinje pakao?

Enterijer
Autor:
Stežu vas nove čizme? Predstavljamo vam četiri genijalna trika kako da ih razgazite i prilagodite svojoj nozi!
Foto: Shutterstock

Nerazgažena obuća napravljena čak i od najmekšeg materijala ponekad je toliko tvrda i neudobna da odmah poželite da je skinete. Kako razgaziti tesne čizme i izbeći stvaranje žuljeva i plikova?

Prilagođavanje čizama nozi je lakše nego što mislite. Ima više načina da to uradite, ali imajte u vidu da ipak ne možete učiniti čudo. Ako su vam čizme dva broja manje, od celog posla nema ništa. Preveliko rastezanje dovešće do deformacije ili pucanja kože, a to nikako ne želite.

Koristite sprej ili regenerator na bazi ulja

Postoje sprejevi dizajnirani da omekšaju kožu, ali ako vam je to prevelika investicija, poslužiće regenerator na bazi ulja. Utrljajte ga sa spoljnje strane čizama i ostavite da koža upije. Ulje će pomoći koži da se malo opusti, omekša i rastegne.

Kalup za obuću

Kalup se ubacuje u obuću i ostavlja u njoj nekoliko sati da razvlači kožu, posebno u području prstiju. Ako vas čizma steže oko zgloba ili lista, postoje kalupi koji i to mogu uspešno regulisati. Ako planirate da koristite ovu metodu, pazite da ne oštetite kožu.

Zagrevanje kože

Ako zagrejete kožu, lakše ćete je razvući. Stavite fen u unutrašnjost i sačekajte da se temperatura poveća. Zatim u čizmu nagurajte stari peškir ili novine, kako bi zadržale oblik. Posle nekoliko sati, ponovite postupak. Čizme nemojte grejati sa spoljašnje strane jer visoka temperatura može oštetiti kožu.

Led

Napunite kese za sendviče vodom, zavežite ih kako voda ne bi iscurela i ugurajte u čizme. Zatim obuću stavite u zamrzivač. Voda će se pri hlađenju širiti, a led će polako istezati kožu.

Ako nijedan od postupaka ne ispuni vaša očekivanja, čizme možete odneti kod obućara koji će ih proširiti pomoću specijalnog alata.

(Stil.kurir.rs/Lepota&Zdravlje)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs