sjajni saveti

Zbog ovih detalja stan izgleda neuredno, pretrpano i zapušteno! (FOTO)

Ako vam stan deluje uredno samo nakon što ga temeljno pospremite, vreme je da razmislite o onim malim svakodnevnim navikama koje čine da prostor u kome živite deluje neurednije nego što jeste. Popisali smo ih kako bi vam olakšali da prepoznate koje od ovih navika su i vaše i da od ove sezone promenite ponašanje i što duže uživate u sređenom domu.

Enterijer
Autor:
Zbog ovih detalja stan izgleda neuredno, pretrpano i zapušteno! (FOTO)
Foto: Shutterstock

POČNITE OD POČETKA

Problemi nastaju u trenutku kada zakoračite u stan. Jedva čekate da stignete kući, otvorite vrata i dok zaključavate bravu iza sebe spuštate sav teret u hodnik. I on tu ostaje! Da, sve nas mrzi da raspremamo, ali usadite sebi naviku da svaku stvar odmah pospremite za na to predviđeno mesto, volećete sebe zbog ovog ekstra truda.

OSLOBODITE ČIVILUK

Koristite čiviluk na razuman način, znači njegova funkcija je da odložite jakne i kapute koji su vam u dnevnoj rotaciji - to nije mesto za SVE vaše kapute. Ukoliko je tu zakačena neka nedefinisana skupina vune i pamuka, hodnik će vam uvek izgledati kao da je tu pala bomba. Odložite višak u orman.

BESPREKORNA RADNA SREDINA

Pre nego što ustanete od stola prekontrolišite situaciju, pobacajte papire sa taskovima koji su već završeni, olovke odložite u čaše, bitne papire ubacite u fascikle... Trebaće vam samo nekoliko minuta da sve pospremite.

SPREMITE KREVET

Znamo, ovo je jedna od prvih stvari od koje odustanemo čim se uselimo u prvi stan daleko od roditelja. Ali, setite se onog sjajnog osećaja kad posle celog dana otključate hotelsku sobu, a tamo je savršeno spremljen krevet sa savršeno zategnutom posteljinom. To je sitnica koja u sekundi promeni ceo izgled spavaće sobe. Uvek možete pribeći lakšem rešenju, a to je da kupite lagani prekrivač i samo ga ležerno prebacite preko posteljine.

PORAVNAJTE JASTUČIĆE

Ne šalimo se: razbacani jastuci na sofi i foteljama mogu značajno da pokvare izgled vaše dnevne sobe. Pa, pre nego što izađete iz kuće samo ih popravite i poređajte po redosledu koji vam se dopada. Kada sledeći put uđete, dočekaće vas sve pod konac. Sjajno, zar ne?

VREME JE ZA SREĐIVANJE VIDLJIVIH POVRŠINA

Za ovo smo svi krivi, bez izuzetaka, šank, gornja površina police, ili komode, sve su to zgodna mesta da zapatimo haos koji se sa danima i nedeljama samo gomila. Kada su u pitanju vidljive površine u pitanju držite se pravila manje je više. Sve ostalo neka nađe svoje mesto u fiokama, a ukoliko nemate dovoljno fioka i ormarića, sjajno rešenje jesu pokretna kolica u koje možete ubaciti sve što vam je potrebno na dnevnom nivou.

POSPREMITE ODMAH

Sečete hleb? Odmah sklonite mrvice sa daske i prebrišite. Ne dopustite da vam se vremenom mrvice i zrna riže provlače po kući. Ako prospete kafu, krpu u ruke i prebrišite dok je još lako da skinete fleku. Ukoliko vam kuća deluje stalno neuredno krivi ste upravo zbog „posle ću“ principa. Usvojte „odmah“ princip i sve će vrlo brzo početi da izgleda mnogo bolje.

NE POTAPAJTE SUĐE

Bez skulptura od posuđa u sudoperi molimo! Čim završite sa pripremom i jelom, odmah se bacite na pranje suđa, ili ih ubacite u mašinu. Znate koliko puna sudopera može da izgleda loše, a potrebno vam je samo 5 minuta da sve dovedete do blistavosti. Da, baš zbog naše mrzovolje je i izmišljena mašina za suđe.

ZATVORITE VRATA

I to ne metaforički. Često se dešava da nam vrata ormara ostanu pritvorena (ovo se posebno odnosi na klizna vrata) i tako otkriju svima ceo svoj sadržaj. Osvrnite se i zatvarajte vrata za sobom, tako jednostavno.

GRUPIŠITE

Tacne za organizaciju sitnica su neophodne. Na taj način više nećete gubiti ključeve, naočare za sunce, maske... dopišite po želji. Napravite nekoliko punktova za sakupljanje, na jednom mestu neka budu stvari bez kojih ne izlazite napolje, na drugom pristigli računi itd.

NA KRAJU KRAJEVA...

Neverovatno vam se spava i (ponovo!) sklapate sa sobom pogodbu da ćete sve rasčistiti (malo) sutra. Oduprite se tom porivu i uvedite pravilo da predveče prošetate 5 ili 10 minuta po kući i jednostavo pokupite sve što nije na svom mestu. Na ovaj način nećete skliznuti u ogroman haos niti napraviti hrpe odeće po stolicama (svi smo krivi za ovo i evo stvarno nećemo više).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs