OČARAĆE VAS LEPOTOM

Cvet od kojeg zastaje dah: Ova zvezda među cvećem će uneti čistu lepotu u vaš dom! (FOTO/VIDEO)

Spada u najlepše i najtraženije sobno cveće, s razlogom!

Enterijer
13:31h Autor:
Foto: Shutterstock

Amarilis, vitezova zvezda ili sunovrat, kako se još naziva, pripada rodu lukovičastih cvetnica. Potiče iz Srednje i Južne Amerike odakle je u Evropu doneta 1918. godine.

 

Svojim velikim, levkastim cvetovima vrlo brzo je osvojila svet. Upravo zato mnogi ljubitelji baštovanstva je porede sa nežnim orhidejama. Zbog interesantnog i izuzetno lepog cveta koji podseća na trubu, amarilis spada u najlepše i najtraženije sobno cveće.

 

Uspeva na sunčanom mestu, ali ga treba zaštititi od jakog podnevnog sunca. Iz jedne lukovice amarilisa mogu se pojaviti dve do četiri cvetne stabljike sa nekoliko krupnih, levkastih cvetova u beloj, ružičastoj, crvenoj boji, dvobojni ili šatirani.

 

Amarilis cveta od decembra do marta, ili na proleće u aprilu i maju, ako se zasadi u februaru ili martu. Ukoliko se biljka gaji u kući, cvetovi traju dve do tri nedelje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Francesc Xavier Sánchez (@fxsanchez61) on

Sadnja lukovica

 

U zimu, najbolje početkom februara ili u rano proleće biljku treba zasaditi plitko u saksiju. Lukovica amarilisa sadi se u saksiju koja mora biti toliko velika da od ivice posude do lukovice ostane razmak 2 do 3 cm.

 

Na dno saksije stavite šljunak ili hidrokulturu i saksiju napunite dobro propusnom zemljom (najbolje mešavinom humusa i perlita). Amarilis zasadite tako da polovina lukovice bude pokrivena zemljom i odmah je zalijte s malo vode.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NEVI | ORGANIC GARDENING (@pandasprouts) on

Saksiju držite nedelju dana na tamnom mestu, da bi počeo da se razvija koren, a zatim je premestite na toplo mesto (na 20 stepeni).

Prve nedelje posle sadnje amarilis ne treba zalivati, a posle desetak dana, kada se pojave izbojci dužine 10 cm, biljku zalivajte svaki drugi dan. Saksiju prenesite na svetlo i ne previše toplo mesto (na temperaturu od 15 do 18 stepeni).

 

Iz lukovice amarilisa prvo će se pojaviti stabljika sa cvetovima, a zatim list. Kada se pojavi cvetni pupoljak, biljku počnite da prihranjujete tečnim đubrivom za cvetnice.

 

Amarilis zalivajte na tri do šest dana, ali sa manjom količinom vode, zemlja ne sme da bude natopljena vodom, jer će doći do truljenja lukovice ili do razvoja gljivica koje će prouzrokovati pegavost lukovice ili lista. Kada biljka procveta potrebno je da je orošavate da bi cvet duže trajao.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jardinera Autodidacta (@jardineraautodidacta) on

Zanimljivosti

 

Ukrštanjem sorti na našem tržištu mogu se pronaći različite varijacije u veličini i obliku, pa su poznate mini i visoke forme, duplih ili jednostavnih cvetova.

 

Ukoliko se lukovice amarilisa tokom cele godine drže u saksiji u kojoj su i cvetale (bez presađivanja), lukovice će se vremenom smanjivati umesto da se povećavaju. Lukovice amarilisa kupljene u cvetu cvetaće tek naredne godine.

Ukoliko produžite zalivanje u jesen ili ako amarilis držite na temperaturi nižoj od četiri stepena, biljka će kasnije cvetati ili uopšte neće cvetati.

Neke od zanimljivosti cveta su da sama lukovica može trajati i do 75 godina, a pojedine vrste imaju prečnik cvetova do šest centimetra.

 

(Stil.kurir.rs/Izvor:Objektiv)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...