Čudotvorna biljka

Svaka kuća u Srbiji ima ovu biljku: Da li ste znali šta ona sve može?

Neki je zovu Sablja, drugi Indijsko pero, a kod nas se udomaćio izraz Svekrvin jezik. Bilo kako je zvali, nema kuće koja nema ovu biljku

Enterijer
Autor:
Svaka kuća u Srbiji ima ovu biljku: Da li ste znali šta ona sve može?
Foto: Shutterstock

Iako svi obožavaju sobno cveće, briga o njima po nekad i nije baš laka.

Srećom, i biljke se dele u više kategorija, a jedna od podela je ona na biljke za koje se teže i lakše brinuti.

Ova poslednja grupa posebno je draga onima kojima i uz najveći trud biljke jednostavno ne uspevaju. Postoje, dakle, biljke kojima je dovoljno naći prikladno mesto i zaliti ih dva ili tri puta mesečno i one će biti tu, uvek jednako raskošne i moćne.

Osim imena, ova biljka ima i prepoznatljiv izgled i mesnate, uspravne listove koji podsećaju na - sablje. Radi se o najpoznatijoj, zimzelenoj biljci iz roda Sansevierije koja može narasti i do 90 centimetara u visinu.

Njeni tamnozeleni listovi prošarani su sivozelenom bojom i imaju žute krajeve.

Sablja ili Indijsko pero je poreklom iz tropske Afrike, a najčešće se uzgaja kao ukrasna sobna biljka koju mnogi obožavaju jer nije zahtevna za održavanje.

Konkretno, tokom letnjih meseci dovoljno ju je zalivati dva do tri puta mesečno, a tokom hladnijeg dela godine zalivanje gotovo da nije potrebno.

Imajte na umu da previše vode ovu lepu biljku može ubiti, odnosno prouzrokovati truljenje korena.

Ovoj biljci nije neophodno mnogo svetla tako da dobro uspeva i na senovitim mestima, ali najbolja lokacija za nju je svetli prostor na kojem neće biti izložena direktnoj sunčevoj svetlosti.

Sansevieria je idealna biljka za zatvorene prostore i jer je izvrstan pročišćivač vazduha. Sprovedene su i studije koje su potvrdile da ova biljka iz vazduha uklanja toksine poput formaldehida, ksilena, toluena i ugljen dioksida. Vazduh čisti tako što kroz lišće apsorbuje tokisne i zatim proizvodi čisti kiseonik. Baš zbog toga je, za razliku od većine biljaka, idealna za spavaće sobe.

Optimalna temperatura za svekrvin jezik je između 15 i 22 stepeni Celzijevih.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs