pravi savet

Evo kako da uklonite mrlje sa stvari sodom bikarbonom!

Verovatno već znate da soda bikarbona odlično izbeljuje veš, ali kako uklanja mrlje sa odeće pročitajte u tekstu

Enterijer
Autor:
Evo kako da uklonite mrlje sa stvari sodom bikarbonom!
Foto: Shutterstock

Soda bikarbona je proizvod neophodan u domaćinstvu. Ona će vratiti belinu vašoj odeći, a pri tome će sačuvati tkanininu od habanja i oštećenja.

Soda bikarbona, zbog svog hemijskog sastava deluje i kao prirodni deterdžent koji uklanja mirise i mrlje sa odeće.

Ukoliko dodate malo sode bikarbone prašku za veš, omekšaćete tkaninu, izbeliti veš i pri tome ćete dezinfikovati veš mašinu.

Izbeljivanje odeće:

U lavor sa vodom stavite oko pola šoljice sode bikarbone. U taj rastvor stavite veš koji želite da izbelite i ostavite preko noći da odstoji. Sutra veš operite malo u toj vodi, pa isperite.

Uklanjanje mirisa:

Potrebno: 4 litra vode, 200 g sode bikarbone. Napunite lavor vodom i sodom bikarbonom. Kada se mešavina sjedini, potopite veš koji je pokupio neprijatne mirise i ostavite sve to da stoji preko noći. Sledećeg dana operite na uobičajen način.

Uklanjanje mrlja:

Potrebno: 1 kašika sode bikarbone i voda.

Procedura: Otopite sodu u vodi tako da dobijete kašu ili pastu od sode. Vodu možete zameniti i hidrogenom ili sirćetom. Ova pasta se nanosi na mrlje od masati, hrane, vina... Nanesite pastu na mrlje i nežno istrljajte. Ostavite da deluje oko 15 minuta. Zatim starom četkicom istrljajte mrlju. Posle sve temeljno operite toplom vodom.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs