Štetočine

5 znakova da u kući imate stenice: Ovakvi gosti vam nikako nisu potrebni!

Svrbi vas koža iz nepoznatih razloga, a svuda po nameštaju su počele da se pojavljuju fleke?

Enterijer
Autor:
5 znakova da u kući imate stenice: Ovakvi gosti vam nikako nisu potrebni!
Foto: Shutterstock

Iako stenice ne prenose infektivne bolesti, ako vam se pojave u kući, izuzetno su neprijatne, a mogu čak i da izazovu određene tegobe.

Od fizičkih reakcija poput osipa i alergije, do psihičkog uticaja (stres, anksioznost, nesanica), postoji mnogo razloga zašto stenice nikako nisu dobrodošle u bilo čijem domu!

Ovo je 5 znakova da su se već nastanile u vašoj kući:

1. Crvene tačkice na telu koje svrbe

Ako imate iritaciju kože ili primećujete male crvene tačkice na licu, rukama, nogama, grudima ili leđima, koje svrbe, to je jedan od znakova da u kući žive stenice. Na mestima ujeda mogu da se jave upale, a ako ih češćete, može doći do krvarenja i infekcije.

Da biste bili sigurni da su u pitanju ujedi stenice, a ne nekog drugog insekta,

obratite pažnju na izgled ujeda. Pojavljuju se u ravnim redovima, cik-cak ili u obliku grozda. Ipak, neke ljude mogu ujesti stenice, a da koža pritom uopšte ne odreaguje.

2. Mrlje koje liče na krv ili rđu

Pogledajte da li na krevetu ili odeći imate crvenkaste ili narandžaste fleke, koje liče na krv ili rđu. Ako zgnječite stenicu odmah nakon što je jela, iza nje će ostati krvava mrlja, dok su fleke boje rđe obično otpad koji stenice za sobom ostavljaju.

Ove mrlje najčešće se pronalaze na posteljini, kao i na teško dostupnim mestima poput šavova dušeka, drvenom ramu kreveta i na oprugama. Pregledajte i zidove, naročito ispod tapeta.

Stvari koje se ne bacaju iz kuće: Ako imate ovo, imate blagostanje!

foto: Shutterstock

3. Miris buđi ili ustajalog vazduha

Stenice imaju žlezde koje luče feromone, i ako ih ima puno, miris može da bude veoma jak i neprijatan. Ako vam se soba oseća na ustajalu odeću ili pokvarenu hranu, definitivno imate razloga za brigu.

4. Ljuske

Stenice odbacuju svoju kožu tokom rasta, pa za sobom ostavljaju svetle ljuske u obliku bube. Pregledajte jastuke, dušek, stolice, kaučeve, kao i fioke i odeću.

5. Bele fleke na nameštaju

To mogu biti jajašca ili ljuske jaja stenica. Obično su u obliku zrna pirinča, prozirne su ili bele, često svetlucave.

Stenice je moguće videti golim okom, ali savet je da sobe pregledate uz pomoć lampe ili lupe, jer su izuzetno vešte u skrivanju i kamufliranju.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs