Kuhinjske krpe mogu biti jedan od najvećih izvora bakterija i nečistoće u našim domovima.
Loša briga o čistoći krpa koje se koriste u kuhinji mogu dosta da ugroze zdravlje.
Uz pomoć ovih pet saveta, to više neće biti problem.
Toplota
Pranje krpa na visokoj temperaturi nije dovoljno da se iz njih sklone sve bakterije.
- Kako biste ih dobro dezinfikovali, posle pranja suve krpe stavite u mikrovalnu rernu na 30 sekundi.
- Krpe posle pranja odmah sušite, ne ostavljajte ih u mašini kako ne bi postale leglo bakterija kojima odgovaraju vlažna područja.
Samo bele
- Kada kupujete kuhinjske krpe radije birajte obične i bele umesto šarenih. Bele krpe su jednostavnije za održavanje, a i lakše je uočiti kada se isprljaju. Još jedna od prednosti bele boje je i to da se neće isprati.
Opasno po zdravlje: Kuhinjske krpe su leglo Ešerihije koli!
Omekšivač
- Za pranje kuhinjskih krpa nemojte da koristite omekšivač za veš. On će umanjiti njihovu moć upijanja tečnosti, a to je odlika koja je ipak važnija od mirisa.
Zamena za izbeljivač
- Ako vam je nestalo izbeljivača, slobodno uzmite sodu bikarbonu ili sirće.
- Masne krpe potopite u vrelu vodu i pustite da odstoje preko noći.
Sušenje
Sušenje na vazduhu je najbolje rešenje za kuhinjske krpe koje perete svakog dana i čuvate na suvom mestu kako bi se smanjila kontaminacija bakterijama.
Koliko dugo smete da koristite kuhinjske krpe između dva pranja: Sprečite opasne zaraze!