Ovo stvarno valja znati

Koja biljka treba da stoji u kojoj prostoriji: Očistite vazduh, ružan miris i lošu energiju!

Sobne biljke mogu iz vazduha da uklone čak 87 posto zagađivača, a promišljeno razmeštene pružaju više koristi

Enterijer 17.08.2019. - 12:45h Autor: sensaklub.hr
Foto: Shutterstock

Sobne biljke su melem za onaj deo nas koji žudi za prirodom. Zelenilo, pokazala su brojna istraživanja, umanjuje stres, pomaže hiperaktivnoj deci u kontroli ponašanja, poboljšava koncentraciju i raspoloženje...

 

Uz sve to, biljke u domu uveliko poboljšavaju kvalitet vazduha. Prema istraživanju američke agencije NASA, sobne biljke mogu iz vazduha da uklone čak 87 odsto zagađivača, a promišljeno razmeštene pružaju više koristi, stoga vam otkrivamo koje su biljke najpogodnije za određenu prostoriju u domu:

 

1. Spavaća soba - Aloe vera

 

Mudro je staviti Aloe veru uz uzglavlje jer, za razliku od brojnih drugih sobnih biljaka, ona tokom noći otpušta kiseonik, a pritom apsorbuje ugljen-dioksid. Ujedno čisti kiseonik od benzena i formaldehida, toksina koji se nalaze u brojnim sredstvima za čišćenje.

 

Oaza mira: Ove biljke teraju negativnu energiju i popravljaju raspoloženje!

foto: Profimedia

2. Kuhinja - hlorofitum (Chlorophytum)

 

Dok kuvamo, nastaje mnogo kuhinjskog dima i pare, pa će otporni hlorofitum upiti deo "prljavog" vazduha. Nije zahtevan kad je reč o vodi, svetlu i temperaturi, a uklanja ugljen-monoksid, koji se stvara kuvanjem na plinu, kao i ugljen-dioksid, smog, benzene i druge neželjene gasove koji se iz okoline uvuku u naš dom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Оксана (@oxanaber) on

3. Trpezarija - palma areka

 

Ova biljka uklanja brojne toksične supstance iz prostorije (formaldehid, trikloretilen, ksilen i dr.), a odličan je biljni ovlaživač vazduha. Prema NASA-inom istraživanju, palma areka visoka 1,8 m otpušta oko litar vode tokom 24 sata, što je čini odličnim konkurentom električnom ovlaživaču.

 

10 srećnih amajlija koje svaka kuća mora da ima: Odbijaju lošu energiju i ljude, privlače najlepše stvari u vaš dom!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ♡ Dom.Rep. Jomarif Fermín (@jomgardens) on

4. Dnevna soba - mirni ljiljan (Spathiphyllum Wallisii)

 

Jednostavna za održavanje, ova lepa sobna biljka ne samo da smanjuje štetna isparenja hemikalija iz domaćinstva, boja sa zidova i mirisa novog nameštaja nego eliminiše i štetna zračenja monitora i TV ekrana.

foto: Shutterstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...