PREPORUKA

Ništa lepše od čistih i mirišljavih zavesa: Ovi sjajni trikovi će vam znatno olakšati posao!

Pranje i peglanje zavesa ne mora biti težak posao.

Enterijer 05.03.2019. - 19:44h Autor: Stil/ Lepa & Srećna
Foto: Shutterstock

Pranje zavesa nije baš tako lak posao, a poslom oko zavesa dobra domaćica i započinje i završava veliko spremanje kuće, piše Lepa & Srećna.

 

Ukoliko zavese nisu duže vremena bile oprane ili primećujete da su upile mnogo duvanskog dima, posivele ili požutele, na početak ih potopite u hladnu vodu kojoj ste dodali šaku soli.

 

Ostavite ih tako potopljene oko pola sata pa ih isperite i nastavite sa daljim pranjem. Pranje zavesa zavisi od materijala od kog su napravljene, a to možete pročitati u nastavku teksta: 

 

Pamučne zavese 

 

Možete ih oprati ručno ili u mašini, idealno je na 30 stepeni, ali ako su u pitanju bele pamučne zavese, možete izabrati i program na 40 stepeni.

 

Zavese od markizeta, poliestera ili mešavine

 

Njih možete oprati ručno ili u mašini, na 30 stepeni, sa što manjim brojem obrtaja.

 

Sastojak koji svi imate u kuhinji: Ovi trikovi očuvaće boju veša i biće mekan kao pamuk! (RECEPT)

foto: Profimedia

Čipkane zavese

 

Trebalo bi da ih perete ručno u hladnoj vodi sa malo tečnog deterdženta, bez ceđenja i gnječenja.  

 

Centrifugiranje

 

Centrifugiranje zavesa se ne preporučuje osim ako se radi o pamučnim zavesama i to samo ako posedujete mašinu za sušenje veša jer onda peglanje neće biti problem. 

Veoma je važno da nikada ne punite mašinu kad perete zavese. Glavno pravilo je – jedna zavesa, jedno pranje. U prepunom bubnju zavese će se previše zgužvati, pa ni peglanje neće moći da pomogne.

 

Kod pranja zavesa od poliestera, vredi dodati malo tečnog štirka u omekšivač, biće lepše ako ih kačite mokre.

 

Ispiranje zavesa:

 

Ako zavese perete ručno, nemojte ih previše cediti. U poslednju vodu za ispiranje, možete dodati i malo alkoholnog sirćeta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...