Saznajte

Stručnjaci odgovorili: Da li je neophodno pranje nove garderobe pre nego što je obučemo?

Od januara 2017. godine ova agencija je započela istraživanje sa određenim pacijentima kako bi otkrili rezultat hemikalija u odeći i obući

Porodica
Autor:
Stručnjaci odgovorili: Da li je neophodno pranje nove garderobe pre nego što je obučemo?
Foto: Shutterstock

Odlazak u omiljeni butik i kupovina nove garderobe često nam može poboljšati raspoloženje i vratiti osmeh na lice. Da li i vi, nakon što se vratite iz kupovine, provodite još neko vreme isprobavajući sve ono što ste kupili?

To je veoma zabavno, priznajemo, ali valja razmisliti i o tome kakve posledice to može ostaviti na naše zdravlje. Gotovo nikada ne razmišljamo o posledicama isprobavanja potpuno nove garderobe. Naime, neoprana nova garderoba može biti opasna zbog različitih alergija koje može prouzrokovati, te se nameće pitanje da li peremo novu odeću pre nego što je prvi put obučemo?

Iako je ovo pitanje često postavljano, prema najnovijim preporukama Nacionalne agencije za zdravstveno osiguranje Francuske, neophodno je prati novu odeću kako bi se izbegle alergije zbog pojedinih hemikalija koje se koriste pri izradi odeće, kao što je nonilfenol, koji šteti koži i žlezdama.

Osvežite ormar bez trošenja para: Nova garderoba za nula dinara!

foto: Profimedia

Od januara 2017. godine ova agencija je započela istraživanje sa određenim pacijentima kako bi otkrili rezultat štetnih hemikalija u odeći i obući. Neki od uzroka bili su benzidin, heksavalentni hrom i nikl.

U novoj odeći su se mogle pronaći hemikalije poput formaldehida, koji je veoma opasan i inače se koristi i za očuvanje leševa i delova tela pokojnika. U industriji odeće on se koristi kako bi se sprečilo gužvanje materijala i pojava buđi. Njegova količina ne bi smela da prelazi zakonsku granicu, mada se to često dešava. Agencija je zahtevala da se smanji nivo heksavalentnog hroma u kožnim cipelama kako bi se izbegle alergije.

Ako imate iritacije ili alergije nakon kupovine odeće ili obuće, obavezno se javite lekaru ili dermatologu kako bi otkrili oni uzrok vašeg problema. Međutim, da biste najpre to izbegli, naša preporuka je da obavezno perete odeću pre nošenja!

10 načina da vaša garderoba uvek izgleda skupo: Jednostavni modni saveti za svakoga!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs