Korisno znati

Narcis, poklon od sebičnog muškarca: Kako se gaji, održava i neguje ovaj žuti cvet!

Gaji se kao ukrasna biljka, ali, ako niste znali, narcis sadrži izvesne otrovne supstance, zato budite oprezni pri gajenju
Porodica 12.04.2016. - 13:04h Autor: saznajlako.com
Foto: Profimedia

Narcis je višegodišnja biljka iz roda Narcissus, i porodice lukovičastih biljaka, latinski naziv (Amaryllidaceae).

 

Narcis ima  izdužene listove, u plavo-zelenoj boji. Ima pojedinačne cvetove, mada se nekad desi da jedna stabljika da dva cveta. Ovo cveće uspeva na Alpima, Karpatskim vencima te spada u Alpsko – mediteransku floru. Gaji se kao ukrasna biljka, ali, ako niste znali, narcis sadrži izvesne otrovne supstance, zato budite oprezni pri gajenju.

 

Narcis je dobio ime po Narcisu, sinu grčkog boga Kefisa i nimfe Liriope. Narcis je bio lep mladić zbog koga su devojke patile i često se zbog nesrećne ljubavi ubijale. Zbog toga je Narcis bio kažnjen tako što se, ugledavši svoj lik u površini jezera, zaljubio u samog sebe. Uvenuo je od "ljubavi" i na kraju se pretvorio u cvet.

 

Narcis će vam često pokloniti sebičan muškarac, koji vas voli, ali koji je sebi najvažniji. On ume da bude nem za vaše potrebe, ponekad čak i grub. Generalno, žuto cveće poklanjaju ljubomorni muškarci, koji će uvek zbog nečeg brinuti, ali će vas bezuslovno voleti.

 

Aktuelno ima mnogo hibridnih sorti Narcisa, koje se uglavnom prizvode u Engleskoj I u Holandiji.

 

Kako da napravite uskršnje korpice za jaja: Fantastičan i jeftin trik! (VIDEO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Cvetanje narcisa

 

Narcis cveta samo od marta do maja meseca. Cvetovi su u različitim bojama:  bele, žute, narandžaste, I mogu biti jednobojni lii dvobojni. Pošto su blagog mirisa i atraktivni, koriste se u cvećarstvu kao rezno cveće. U vaze se stavljaju samo narcisi, jer zbog svog otrovnog dejstva, narcis može biti poguban ako u buket dodate neko drugo cveće.

 

Sađenje narcisa

 

Lukovice narcisa sade se na jesen, stavljanjem u dubinu dvostruko veću od veličine lukovice. Obratite pažnju da razmak između dve lukovice bude oko 10-15 cm. Lukovicama je potrebno puno vlage za nicanje i u slučaju da nastupe sušni dani, obavezno ih zalivajte.

 

Narcisi se sade u vrtovima najčešće, ali za uzgoj mogu poslužiti i saksije ili žardinjere, dekorativni lonci, činije, zemljane posude.

 

Presađivanje

 

Biljka se presađuje kada koren narcisa preraste saksiju. Pre nego počenete sa presađivanjem, biljku treba obilno zaliti. Pošto presadite narcis, ne izlažite ga jakom, direktnom suncu i izbegavajte zalivanje nekoliko dana da bi se koren podstakao da uraste u novo zemljište i pusti još žilica. Za presađivanje je najbolje izabrati proleće, kao i kod većine biljaka.

 

Bez imalo ukusa i stila: Ovih 8 stvari treba da izbacite iz kuće!

 

Foto: AP
Foto: AP

Narcis kao sobna biljka

 

U svrhu gajenja narcisa u stanu, koristite staklene posude, a narcis će vam u kući cvetati čak i tokom zime.
Nabavite prvorazredne kvalitetne lukovice u proverenim radnjama. Kupite neku od ranocvetajućih vrsta, koje na naše tržište dolaze iz Holandije. Obično su lukovice za kućni narcis pripremljene hormonski za forsirano, brže cvetanje. Kad posadite lukovice u oktobru, narcis u kući će početi da cveta već u decembru. Lukovice za prisilno cvetanje stavljaju se u oktobru, pa će rane bele sorte već u decembru procvetati, a žute nešto kasnije.

 

Lukovica  je jajolikog oblika, velika oko 5 santimetara sa tamnim omotačem a iz nje raste jak žilast koren.
narcis gajenje

Gajenje u saksiji

 

Ako ste narcisima namenili saksije, postavite ih na sunčano ali umereno senovito mesto. Saksije napunite zemljom, a možete joj dodati dekorativni šljunak. Posuđe se najpre do pola dubine napuni šljunkom, na njega poređajte lukovice na rastojanju od oko 1 cm, prekrijte zemljom ali vrhove lukovica nemojte pokrivati. Saksiju nalijte odstajalom vodom i stavite najpre u hladniju prostoriju pored prozora. Lukovice držite u tim uslovima dok ne naraste biljčica od oko 15 cm, pa ih onda prenesite u topliju prostoriju. Ubrzo će se pojaviti prvi cvetovi.

 

Održavanje i nega
Zemlja u kojoj rastu narcisi, treba svake godine da bude oplemenjena tako što ćete u nju dodati kompost i neko organsko gnojivo.

 

Bolesti

 

Siva plesan može da napadne narcis I tako uzrokuje trulež korena, ili lukovica. Takođe, može se desiti i začepljenje provodnih snopova  korena. Razvoj gljivica, uzročnika ove bolesti potiče od velike količine vlage u zemlji, pa zato budite umereni u zalivanju, ali i obratite pažnju da sadite potpuno zdrave lukovice narcisa.

 

Pre sadnje lukovice, bilo bi dobro da lukovice potopite na 20 minuta u smesu fungicida koju će vam preporučiti u poljoprivrednoj apoteci.

 

Gajite lale u vazi na prozoru: Uskršnja dekoracija koja ostavlja bez daha! (FOTO, VIDEO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...