Čista magija

Cvet optimizma i životne radosti: Od maja do septemba, 5 metara oko vaše kuće mirisaće na bajku!

Cvet koji sivi dan pretvara u karneval
Bašta
10:12h Autor: ,
Foto: Thinkstock

Ako je ruža kraljica cveća, jasmin je kralj. U Indiji cvet jasmina simbol je boga Višne. Sastojak je parfema koji pretenduju da budu vrhunski. Iz Kine se raširila moda spravljanja čaja od njegovih suvih cvetova.

Ulje jasmina aromaterapeuti smatraju za jedno od najvrednijih i svakako najskupocenijih esencijalnih ulja.

Kada su, već ostarelog, Nikola Makijavelija pitali da li bi voleo da se vrati u svoju voljenu Firencu on je odgovorio: "Voleo bih samo da još jednom pored mene prođe neka od sestara Guci, jer zbog njihovog mirisa vredi živeti."

Taj miris zbog koga vredi živeti bio je jasmin.

Mirisni žbun tamno zelenih listova i blistavo belih cvetova, već hiljadama godina pleni i zaokuplja maštu ljudi od dalekog Orjenta do Mediterana. Njegova postojbina su daleka Kina i Indija. Danas, on se plantažno uzgaja u Alžiru, Maroku, Egiptu, Turskoj, Italiji i Francuskoj gde su plantaže ove plemenite biljke pod kontrolom kompanije Šanel.

Tamo se dobija najkvalitetnije i naskuplje ulje jasmina. Cvetovi se beru samo dva dana u toku godine u vremenskom intervalu od 4:15h do 7:30h. Veruje se da je u tom trenutku energetska i mirisna potencija ulja jasmina najveća.

Ono što se tada sakupi predstalja celokupnu godišnju berbu od koje se dobija, posebnom enflerage tehnikom, skupoceno absolut ulje. Stakleni ramovi mažu se masnoćom i posipaju cvetovima, koji se menjaju sve dok se podloga ne zasiti mirisom. Nakon toga posebnim rastvaračem se odstranjuje masnoća i dobija se čisto esencijalno ulje jasmina koje košta oko 60.000 dolara po litri.

Ta enormna cena, za koju možete kupiti stan u centru grada ili skupoceni sportski automobil, načinila je od jasmina statusni simbol, sinonim za raskoš i blagu dekadentnost. Ako želite da i vi osetite veličanstvenost jasmina probajte sa antologijskim Chanel 5 ili čuvenim parfemom Jean Patu-a, Joy. U jednom mililitru ovog parfema nalazi se tačno 10.600 cvetova.

Njegov miris, za koga u Indiji smatraju da simbolizuje zabranjenu ljubav na mesečini, zaveo je mnoge. Poslednja egipatska faraonka Kleopatra, potapala je jedra svojih brodova u ulje jasmina, kako bi joj vetar zanosno mirisao dok, sa svojim ljuibavnikom Markom Antonijem, plovi Nilom.

Upravo iz egiparske oaze Fajum jasmin će doći u Evropu, gde su ga preneli Maori.

Šareni raj u vašem domu: Kako da napravite baštu iz snova! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iako su danas sintetički mirisi potisnuli prirodna ulja iz parfimerske industrije, aromaterapija sve više postaje trend. Ova čudesna tehinka popravljanja fizičkog i emotivnog stanja, koristi isključivo prirodna esencijalna ulja.

Aromaterapeuti ulje jasmina koriste protiv menstualnih grčeva i olakšavanje porođaja. Nekoliko kapi ovog skupocenog ulja rastvorenog u 30 mililitara jojobinog ili bademovog nosećeg ulja, predstavlja jedan od najcenjenijih preparata za negu suve i osetljive kože, naročito one koja je sklona crvenilu. Posebno se preporučuje kada je potrebno koži vratiti elastičnost i mekoću.

Kada 4 kapi ulja jasmina pomešate sa 4 kapi ulja mandarine i 3 kapi ulja sandalovog drveta i sipate ih u svoju kupku to će vas, prema aromaterapeutskim priručnicima, osloboditi inhibicija, probuditi vašu maštu i podstaći kreativnost.

Jasmin ima osobinu da otklanja mračna raspoloženja i oslobađa podsvesne želje. Ovo je ulje optimizma, životne radosti i euforije.

Ako baš jasmin zamiriše iz vaše mirisne lampe-isparivača, vi i vaši prijatelji osećaćete se samouvereno i raspoloženo za druženje. Stučnjaci za aromaterapiju kažu da jasmin sivi dan pretvara u karneval.

Iako mnogima ove tvrdnje izgledaju pomalo luckasto, svi mi znamo da nas miris, baš kao i muzika, može oraspoložiti i učiniti da osetimo zadovoljstvo i samopouzdanje.

Jedna kap jasmina, koju ste urljali na potiljak, ispod kose, učiniće od vas kraljicu zabave. Osećaćete se posebno i jedinstveno, jer ovo ulje na svakoj koži miriše drugačije. Upravo ta činjenica podstakla je Koko Šanel da jasmin odabere kao noseću notu svog čuvenog parfema koji je postao kulturološki fenomen. Ona je tvrdila da žena treba da miriše na sebe, a ne na cveće.

Šta svako dvorište treba da ima: Cveće koje čuva kuću i ukućane, donosi boljitak i uspeh! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Održavanje i gajenje jasmina

Uzgajajanjem jasmina u bašti, na terasi, ili kao sobno cveće, za vreme njegovog cvetanja, od maja pa sve do septembra na otvorenom prostoru, a u zatvorenom tokom cele godine, uživaćete u predivnom specičnom mirisu ove opojne biljke.

Jasmin dobro napreduje u blago kiselim i neutralnim podlogama. Za presađivanje jasmina u baštama pogodne su međe i ograde da dobijete zeleni cvetni zid. Možemo ih saditi u lonce i saksije ili žardinjere, za uzgoj na terasi.

Za sadnju u loncima tokom prve dve-tri godine odgovaraće lonac zapremine 10 litra, a naredne tri godine – lonac od 30 litara.

Svake treće godine, tokom mirovanja jasmina, u januaru promenite zemlju iz lonca. Orezivanje jasmina vrši se zimi da bi u pozno proleće i leti bogatije cvetao. Obrezuju se samo precvale grančice.

Poželjna je prihrana mineralnim đubrivom. Jasminu pogoduju sunčani ili polusenoviti položaji.

Zalivanje treba da je redovno, a tokom leta što češće. Dok stabljika jasmina ne poraste do debljine prsta, zimi je moramo zaštititi. Kada temperatura padne ispod nule, obmotajte jasmin slamom, novinama ili tkaninom, a zatim preko toga i plastičnom folijom.

Listove jasmina može da napadne jasminov moljac, pa za sprečavanje ove napasti koristite određene pesticide. Takođe, štitasta vaš se često gnezdi na grančicama jasmina i uzrok je čađavice. Uzmite pesticid na bazi bakra kako biste se oslobodili ove vaši.

Jasmin kao biljka penjačica

Ima oko dvadeset vrsta jasmina, koje su prilagođene toploj klimi. Jasmin kao sobna biljka podrazumeva njegovo unošenje u zatvoren prostor u periodu cvetanja, ali mu najviše prija otvoren prostor. Jasmin je najbolje čuvati u stakleniku, jer mu se tako produžava vek trajanja.

Jasmin je biljka penjačica i kao takva, već obmotana oko nekog obruča, se i prodaje. Brzo pušta izdanke imože da naraste do 4 i po metra u visinu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs