Pitanje zajedničke budućnosti

Šta da radite ako vi želite dete, a on ne: Pogrešan korak može da vas košta veze!

Svaki razgovor na ovu temu, ukoliko nisu usaglašeni stavovi, može da stvori snažna osećanja ljutnje, izdaje, gubitka i krivice kod oba partnera
Porodica 17.10.2015. - 22:19h Autor: cosmopolitan.rs
Foto: Shutterstock

Česta dilema među parovima: pravo vreme za proširenje porodice. Možete čuti mnogo razloga zašto jeste ili nije baš sada trenutak, ali svaki od njih ostavlja nelagodni rez u harmoničnom odnosu. Ali šta ako ste zaista spremne za ulogu majke, a on nije za ulogu oca? Na kraju krajeva, retko kada partneri imaju identičan stav o bilo kojoj odluci koja se tiče oboje. Ali ova želja ima posebnu težinu, pošto zasnivanje porodice sa decom duboko utiče na budućnost, piše Cosmopolitan.rs.

 

Upravo zato, svaki razgovor na ovu temu, ukoliko nisu usaglašeni stavovi, može da stvori snažna osećanja ljutnje, izdaje, gubitka i krivice kod oba partnera. Da biste našli izlaz iz tog lavirinta, oboje ćete morati da kopate duboko i otkrijete jedno drugom svoje misli i emocije. Tek tada ćete biti u stanju da dođete do novih zaključaka i isplanirate kvalitetan zajednički život.

 

Muškarci, požurite: Deca starijih očeva imaju veći rizik od autizma

 

Konstruktivan razgovor

 

Prvo, ne paničite. Često se dešavalo da otkrijemo da Ne znači Ne sada, umesto Nikada. Trebalo bi sebe često da podsećamo na ovo kako bismo uspele da obuzdamo svoju nervozu.

 

Drugo, umesto da silovito i istrajno pokušavate da navedete svog partnera da promeni mišljenje, trudite se da razumete razloge za njegove stavove i osećanja. Na primer, pokušajte da prihvatite partnerove strahove, umesto nastojanja da ga razuverite. Možda se oseća nesigurnim za roditeljstvo ili je u pitanju razvod njegovih roditelja, pa veruje da se odnos između partnera neizbežno i trajno pogoršava posle rođenja deteta, a ne želi da izgubi bliskost koja vas povezuje. Ili veruje da, u materijalnom smislu, ne bi porodici mogao da pruži zadovoljavajući život. Pokušajte suptilno da saznate da li je razlog novac, nedostatak prostora i to kako će izaći na kraj sa obavezama oko deteta.

 

Samohrani tata oduševio internet: Evo čemu uči druge očeve! (FOTO)

 

Saslušate ga pažljivo i oduprite se iskušenju da odreagujete besno, ogorčeno ili nervozno. Ako dopustite da vas obuzme osećaj napetosti ili povređenosti, manje ćete  biti u stanju da vodite konstruktivan razgovor. Umirite negativni deo emocija koje osećate, dok vam on otkriva suštinu svojih misli. Možda biste mogli da pokušate da se stavite na njegovo mesto, kako biste bolje razumeli kako se oseća? Da li i vas muče neke od njegovih briga i strahova? Na primer, ako oboje vidite svoj brak kao prioritet, otkrijte mu koliko je i vama važna veza koju delite. On takođe treba da čuje zašto vam toliko znači rađanje deteta.

 

Dobar primer

 

Pokušajte da pronađete neki par koji je bio u sličnoj situaciji, sa kojim biste mogli da razgovarate. Sigurno ćete naučiti nešto iz njihovog iskustva. Svi ponekad pomislimo da se nalazimo u bezizlaznoj situaciji, a drugi ljudi mogu da vam predlože rešenja kojih se sami ne setimo. Budite strpljivi. Dajte sebi vremena da se suočite sa drugačijim mišljenjem. Muškarci se često povlače u sebe, umesto da razgovaraju i podele osećanja, za razliku od žena.

 

Ne zaboravite, ako je ikako moguće, čak ni u stresnim momentima, da oživite ljubav i radost koju ste osećali u vezi, kao podsetnik na vašu povezanost i snagu bliskosti. I razloge zašto ste započeli zajedničko životno putovanje. Važno je da se na kraju oboje slažete sa odlukom do koje ste došli, a za to će biti potrebne brojne duboke diskusije u kojima ćete oboje biti aktivni učesnici u slušanju i otkrivanju osećanja i stavova. Ako želite da budete tim, niko ne bi trebalo da se oseti izostavljeno.

 

Nasmejaće vas: Mama si ako deca spavaju već sat vremena, a ti i dalje gledaš crtani!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...