Saznajte zašto

Stiv Džobs nije dozvoljavao svojoj deci da koriste tablete i Ajfone: Razlog će vas oduševiti!

Zvuči surovo, ali zaista je tako, a ovaj trend je naročito popularan kod IT stručnjaka
Porodica
22:06h Autor:
Stiv Džobs nije dozvoljavao svojoj deci da koriste tablete i Ajfone: Razlog će vas oduševiti!
Foto: Profimedia

Stiv Džobs je, verovali ili ne, u svom domu zabranjivao korišćenje tehnologije. Novinar Njujork Tajmsa Nik Bilton, jednom prilikom pitao je Džobsa: "Tvoja deca verovatno jako vole iPod?" Na šta je on odgovorio da ga ona nikada nisu koristila. On i njegova supruga su u kući određivali kada i koliko njihova deca smeju koristiti tehnologiju. Zamišljao je Džobsov dom kao raj za štrebere: da su zidovi gigantski ekrani osetljivi na dodir, a trpezarijski sto sačinjen od iPoda. Međutim , članovi porodice su više voleli da se druže i raspravljaju o istoriji i pročitanim knjigama. Oni su sedeli za dugim kuhinjskim stolom i razgovarali jedni sa drugima.

Zvuči surovo, ali zaista je tako, a ovaj trend je naročito popularan kod IT stručnjaka. U Silicijumskoj dolini je trend da inženjeri i drugi IT stručnjaci svoju decu štite od lošeg uticaja tehnologije. Oni ih čak šalju u škole gde se ne koriste računari, kao što je Valdorfska škola u koju tehnologija ne može primirisati.

"Upoznao sam nekoliko direktora IT kompanija koji su mi rekli sličnu stvar: oni vrlo striktno ograničavaju korišćenje tehnoloških naprava svojoj deci, najčešće potpuno zabranjujući upotrebu svih uređaja radnim danima, i puštajuc ih da ih izuzetno kratko koriste vikendom", rekao je Bilton.

Pitali su Dalaj Lamu šta ga najviše iznenađuje: Njegov odgovor je oduševio!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kris Andreson, bivši urednik magazina Vired i sadašnji direktor kompanije 3D Robotics, otac petoro dece, jednom prilikom objasnio je zašto ljudi koji rade u tehnološkoj industriji imaju tehničke naprave podalje od svoje dece: "Deca optužuju mene i moju ženu da smo fašisti i da smo previše zabrinuti zbog tehnologije i žale se da druga deca nemaju takve zabrane...To je zato što smo lično upoznati sa opasnostima tehnologije. Video sam takve stvari lično, i ne želim da se to dogodi mojoj deci".

Huan Vilijams, osnivač Twittera i njegova žena Sara kažu da umesto iPoda, njihova dva dečaka imaju stotine knjiga koje mogu čitati kad god požele.

Kako roditelji iz sveta informacionih tehnologija određuju pravila upotrebe uređaja ?

Deca mlađa od deset godina su najpodložnija stvaranju zavisnosti, ne smeju u toku radne nedelje koristiti nikakve naprave. Vikendom, računare, telefone i tablete mogu koristiti između pola sata i dva sata. Deca između 10 i 14 godina mogu tokom radne nedelje koristiti računare , ali samo za izradu domaćih zadataka.

Priča o cipelama patrijarha Pavla: Evo zašto su ga prozvali sveti siromah!

Lesli Gold, osnivač i direktor Saderland Golda kaže da u njegovoj porodici postoji pravilo zabrane sve ekrana tokom radne nedelje. Ipak, kako deca rastu, tako im moraju činiti neke ustupke, jer im računari sve više trebaju za učenje.

Kada su "pametni" telefoni u pitanju, većina stručnjaka za tehnologiju ne daje ih deci pre napunjenih četrnaest godina.

"Međutim, jednog pravila pridržavaju se svi - nema nikakvih ekrana u dečjoj sobi. Nikada. Tačka", kaže Kris Anderson.

Za mnogu decu je važno da u određenoj meri nauče kako se koriste računare, ali da ih koriste sa poštovanjem. Omogućite deci da provode puno vremena napolju u prirodi. Možda će vam trenutno zamerati, ali će vam biti zahvalni kasnije u životu.

Pre depresije, obavezno proverite da niste okruženi idiotima: 10 citata Sigmunda Frojda!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs