Simbolizuje mir, slogu i poštovanje

Oci ili Očevi: Veliki porodični praznik koji prethodi Božiću!

Na dan Očeva najsigurnije je bilo uhvatiti oca na spavanju, a vezani otac bi po buđenju „grdio" decu, i tobože ljut podelio bi im poklone kako bi ga što pre oslobodili
Porodica
07:48h Autor:
Oci ili Očevi: Veliki porodični praznik koji prethodi Božiću!
Foto: Shutterstock

U nedeljama koje prethode Božiću, proslavljamo tri radosna porodična praznika – Detinjci, Materice i Očevi. Suština ovih praznika jeste okupljanje porodice i obnavljanje njenog zajedništva, a lepe uspomene na ove simpatične kućne rituale, deca će nositi čitavog života.

Ako ste se pitali zašto je odžačar povezan sa Novom godinom, OVDE saznajte odgovor.

Detinjci i Materice su prošli, a Očevi su poslednji porodični praznik u ciklusu koji prethodi Božiću. Na ovaj dan obred je isti kao i na Materice, samo sa očevima u glavnoj ulozi. Međutim, za razliku od majki, očevi se nisu tako lako dali vezati, i obično bi vezivanje trajalo kraće - prema tradicionalnom shvatanju, glavi kuće nekako nije priličilo da dugo bude u tako nemoćnoj poziciji.

Očevi bi obično danima unapred sakrivali sve konopce, a deca bi pokušavala da ih nekako nabave, kako bi pripremljeno dočakala praznik. Na dan Očeva najsigurnije je bilo uhvatiti oca na spavanju, a vezani otac bi po buđenju „grdio" decu, i tobože ljut podelio bi im poklone kako bi ga što pre oslobodili.

OVDE pročitajte kako se proslavlja Badnji dan i Božić - koji su običaji!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs