Poražavajuće

Skoro polovina žena u tridesetim godinama nema decu: Zbog malih plata potomstvo postaje luksuz?

Beogradske žene između 30 i 35 godina sve ređe se odazivaju na ime mama, dok je statistika nešto bolja u Šumadiji i zapadnoj Srbiji
Porodica
08:06h Autor:
Skoro polovina žena u tridesetim godinama nema decu: Zbog malih plata potomstvo postaje luksuz?
Foto: Thinkstock

Statistika iz poslednjeg popisa stanovništva pokazuje da se gotovo polovina žena u Beogradu koje imaju između 30 i 35 godina ne odaziva na ime “mama“.

Natalitetna statistika je nešto bolja u Šumadiji i zapadnoj Srbiji u kojoj 29,4 odsto žena na pragu tridesetih godina nema dete, odnosno u Vojvodini u kojoj 29,2 odsto tridesetogodišnjakinja nema naslednika. Čini se da rode najčešće sleću u južnu i istočnu Srbiju u kojoj “tek” svaka četvrta žena koja još nije oduvala 35 svećica na rođendanskoj torti nema dete - prenosi Yumama.

OVDE pogledajte najduhovitiju objavu trudnoće - 1, 2, 3, Ket je trudna!Ovo je, prema mišljenju dr Mirjane Rašević, direktorke Instituta društvenih nauka, jedan od veoma zabrinjavajućih pokazatelja izvedenih iz poslednjeg popisa stanovništva koji će uskoro biti prezentovani javnosti.Odgovor na pitanje – zbog čega žene koje rađaju dete posle 35. godine najčešće ostaju majke jedinaca, jednostavan i glasi: reproduktivna moć žene se sa godinama smanjuje, dužina čekanja na začeće se povećava, a trudnoće u četvrtoj deceniji često se komplikuju - podseća Mirjana Rašević, sagovornica Politike.

Međutim, odlaganje rađanja nije kolateralna posledica života u tranziciji – i u razvijenim zemljama Evrope demografi su došli da produženo školovanje, visoka težnja ka materijalnim dobrima, odnosno hedonistički obrazac življenja, kao i povećano investiranje u profesionalnu karijeru kod pripadnika oba pola, takođe doprinosi odlaganju rađanja, zaključila je dr Mirjana Rašević.

Pismo budućeg tate koje će vas duboko dirnuti pročitajte OVDE - Sine, želim da imaš osobine koje ja nemam!

Reakcija poznatih tridesetogodišnjakinja

Mnoge poznate tridesetogodišnjakinje, među kojima je i rediteljka Staša Koprivica, oglasile su se putem društvenih mreža i oštro reagovale na ovu vest. Ono što je dovelo do reagovanja jeste to da se kao glavni razlog pada nataliteta u Srbiji navodi ženski hedonizam i predugo školovanje.

"Evo, ja sam školski primer tridesetogodišnje Beograđanke koja ima dečka, ali nema dete. Kao prvo, optužiti bilo koga u Srbiji da živi hedonistički je u najboljem slučaju crni humor! U zemlji u kojoj se učiteljicama dodatno smanjuje ionako mizerna plata neko se usuđuje da spomene luksuz? I da pita tu ženu zbog čega nema dete?!" - kaže Koprivica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs