Evo kako Skandinavka čisti kuću: Zbog ovih 10 caka nikad ne provodi sate u ribanju i raspremanju, a dom je uvek uredan

Skandinavke slove za veoma dobro organizovane žene koje ne vole preterano da provode vreme u raspremanju doma, zato imaju odličnu metodu kako da vam kuća uvek bude sređena.

Porodica
13:59h
Evo kako Skandinavka čisti kuću: Zbog ovih 10 caka nikad ne provodi sate u ribanju i raspremanju, a dom je uvek uredan
Foto: Shutterstock

Skandinavke su poznate po svom praktičnom i jednostavnom pristupu čišćenju doma, zasnovanom na funkcionalnosti, prirodnim metodama i održavanju urednosti svakodnevno. Njihova rutina se često oslanja na minimalizam, što im pomaže da brže i lakše održavaju kuću čistom.

Praktikuju redovno i rutinsko čišćenje kako bi sprečili nagomilavanje prljavštine. Umesto velikog čišćenja jednom nedeljno, oni se trude da svaki dan posvete malo vremena za brisanje površina, usisavanje ili organizovanje stvari. Ova praksa pomaže da prostor uvek bude u dobrom stanju, bez velikog napora.

Evo kako Skandinavke obično čiste svoj dom:

1. Korišćenje prirodnih sredstava za čišćenje

Umesto hemijskih sredstava, Skandinavke često koriste prirodne proizvode za čišćenje, kao što su sirće, soda bikarbona, limun i eterična ulja. Sirće je posebno popularno za dezinfekciju i uklanjanje mrlja s površina, dok soda bikarbona pomaže u čišćenju kuhinje i kupatila, kao i neutralisanju mirisa. Na ovaj način čuvaju ne samo svoje zdravlje, već i životnu sredinu.

Parket
foto: Shutterstock

3. Briga o podovima

Drveni podovi su veoma popularni u skandinavskim domovima, jer su estetski privlačni i lako se održavaju. Skandinavke obično redovno usisavaju ili brišu podove mikrofiber krpama, a povremeno koriste blage sapune ili prirodna sredstva za čišćenje drvenih površina. Držeći podove čistima, izbegavaju nakupljanje prašine i prljavštine, što je ključno za zdravlje i urednost doma.

4. Jednostavne, praktične metode za kupatilo

Za čišćenje kupatila, često koriste sirće i sodu bikarbonu za uklanjanje kamenca, prljavštine i dezinfekciju. Redovno provetravanje kupatila je ključno kako bi se sprečila vlaga i buđ. Koristeći prirodna sredstva, brinu o zdravlju kože i disajnih puteva, a ujedno održavaju prostor svežim i čistim.

5. Decluttering – eliminisanje suvišnih stvari

Minimalizam je srž skandinavskog stila, pa Skandinavke često rade „decluttering“, odnosno izbacivanje nepotrebnih predmeta iz kuće. Manje stvari znači manje nered, a to olakšava čišćenje. Njihova filozofija je da svaki predmet treba da ima svoju funkciju i mesto, što pomaže da prostor ostane uredan i pregledan.

Devojka, Skandina
foto: Shutterstock

6. Redovno provetravanje i svež vazduh

Skandinavke posvećuju pažnju redovnom provetravanju prostorija. Otvaranjem prozora omogućavaju cirkulaciju svežeg vazduha, što smanjuje vlagu, nakupljanje prašine i stvara prijatan osećaj čistoće u domu. Provetravanje je deo svakodnevne rutine, posebno ujutru, a često koriste i eterična ulja za osveženje prostora.

7. Organizacija i multifunkcionalni nameštaj

Dobar sistem skladištenja je ključan za skandinavski pristup čišćenju. Koriste kutije, fioke i ormare koji omogućavaju da se sve stvari brzo spreme i organizuju. Multifunkcionalni nameštaj, kao što su klupe sa prostorom za skladištenje ili stolovi sa fiokama, pomaže u uštedi prostora i smanjenju nereda.

Prirodni materijali poput drveta, pamuka, lana i vune dominiraju u skandinavskim domovima. Ovi materijali ne privlače toliko prašinu kao sintetički materijali i lakši su za održavanje. Drveni podovi, umesto tepiha, često su preferirani jer se lakše čiste i ne zadržavaju prašinu i alergene kao tepisi.

8. Brisanje prašine sa otvorenih površina

Redovno brisanje prašine sa otvorenih površina, kao što su police, stolovi i prozorske daske, jedna je od glavnih svakodnevnih aktivnosti. Koriste mikrofiber krpe koje efikasno skupljaju prašinu bez raspršivanja. Takođe, izbegavaju pretrpane površine, što im olakšava održavanje urednosti.

9. Praktična upotreba mašina

Skandinavke se ne boje da koriste tehnologiju za pomoć u održavanju doma. Koriste mašine za pranje sudova, usisivače, pa čak i robote-usisivače kako bi olakšale čišćenje i uštedile vreme. Ove tehnologije ubrzavaju proces i pomažu da kuća uvek bude čista.

Devojka, Skandina
foto: Shutterstock

10. Zelene biljke za svežinu

Zelene biljke su važan element u skandinavskom domu. One ne samo da osvežavaju prostor, već i pročišćavaju vazduh i smanjuju nivo prašine. Održavanje biljaka pomaže da prostor izgleda živahno i prirodno, dok doprinosi opštoj atmosferi čistoće.

Kombinovanjem ovih jednostavnih tehnika, Skandinavke uspevaju da svoje domove održe čistima, urednima i prijatnima, uz minimalan stres.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs