Osim zdravlja, 1 je stvar najvažnija čoveku u starosti: Ako želite da se vaša deca ne svađaju kad umrete, uradite ovako

U svojoj ispovesti, jedna starija gospođa, otkrila je koja je najvažnija stvar u starosti.

Porodica
Osim zdravlja, 1 je stvar najvažnija čoveku u starosti: Ako želite da se vaša deca ne svađaju kad umrete, uradite ovako
Foto: Shutterstock

Penzija ne mora značiti kraj aktivnog i ispunjenog života, naprotiv, to može biti novo poglavlje ispunjeno putovanjima, novim iskustvima i kvalitetnijim odnosima s porodicom i prijateljima.

Izvrstan svedok da godine u penziji mogu biti uzbudljive upravo je 80-godišnja penzionerka Mira, koja se nedavno vratila s putovanja koje joj napunilo srce i dušu. Iz njenog pisma ponavljamo lekciju koliko je važno povremeno promeniti sredinu, upoznati neku novu kulturu i običaje, čuti neki drugi jezik, okusiti drugačiju hranu, promatrati ljude kako žive na drugi način, osetiti duh novih krajeva i usvojiti nove perspektive.

Baka
foto: De Visu / Alamy / Alamy / Profimedia

"Nedavno sam u jednom predivnom evropskom gradu proslavila svoj 80. rođendan. Putovanjem me iznenadila moja draga prijateljica koja mi je poklonila avionsku kartu i osmodnevni boravak. Na proslavu su mi došli i dvoje (od troje) moje dece te moja prva unuka. Taj doživljaj me doslovno podmladio", poverava se gospođa Mira u pismu. Upravo su jačanje porodičnih veza s voljenima i ta nova energija najveće dobro koji je donela kući.

Važne odluke

Potom je ukazala na to da su joj mir i skladni odnosi ključni za suočavanje s godinama koje dolaze. Kako bi preduhitrila nepotrebne napetosti među decom, donela je neke važne životne odluke, a jedna od njih se odnosi na odlazak u dom za starije – jednom kad onemoća.

Svesno i na vreme sam odlučila da svoju decu ne želim opterećivati prepucavanjima ko je više brinuo o meni. Nažalost, svedočila sam mnogim slučajevima gde su se braća i sestre udaljila i ozbiljno sukobila zbog sličnih situacija. Moja želja je da, nakon mog odlaska, moja deca ostanu u dobrim odnosima i zadrže harmoniju koja je važna za porodicu. Zato ću kad više ne budem mogla sama brinuti o sebi, otići u starački dom", otkriva nam.

Baka
foto: De Visu / Alamy / Alamy / Profimedia

Negujmo vrline

Jedna od ključnih spoznaja koje je gospođa Mira naučila kroz život jeste da su porodica i prijatelji u starosti vredniji od materijalnih stvari. "Dok sam bila na putovanju, moja dugogodišnja prijateljica, koja ima 85 godina, brinula se o mom stanu, obilazila ga i zalivala cveće. Zar to nije lepo, imati nekog takvog uz sebe? U životu je jako važno pomagati drugima, biti pozitivan, pošten i otvoren. To su osobine koje omogućuju prijateljstva koja traju celi život, a porodica i prijateljstva su u starosti najveća vrednost", ističe gospođa Mira.

(Stil/ Moje vrijeme)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs