Najčešće žensko ime na svetu ima divno značenje: Verovatno u svom životu imate barem jednu "boginju mudrosti"

Ono spada u 5 najrasprostranjenijih imena na svetu

Porodica
Autor:
Najčešće žensko ime na svetu ima divno značenje: Verovatno u svom životu imate barem jednu "boginju mudrosti"
Foto: Thinkstock

Kada pomislite na najpoznatija imena u svetu, verovatno vam padaju na pamet imena koja imaju svoju verziju na različitim jezicima, poput Ivan, Ivana, Marija ili Ana. Ipak, jedno od najpopularnijih ženskih imena u svetu, koje se u poslednjih nekoliko godina često nalazi na listi pet najčešćih imena, jeste Sofija. U čak 20 zemalja, ovo ime je prvo na listi najpopularnijih imena koje roditelji daju svojim devojčicama.

Beba, Dete, Devojčica
foto: Shutterstock

Sophia i njene varijante, poput Sofia ili Zsofia, nalaze se među najpopularnijim imenima u Italiji, Slovačkoj, Meksiku, Brazilu, Rusiji, Estoniji, Velikoj Britaniji i SAD-u (i u engleskom i u španskom govornom području). Zanimljivo je da pre samo dvadeset godina ovo ime i njegove varijante nisu bile ni na jednoj listi najpopularnijih imena.

Moguće je da je postalo veoma popularno zahvaljujući slavnim osobama kao što su zvezda serije "Moderna porodica" Sofija Vergara i legendarna italijanska glumica Sofija Loren.

Sofija Loren
foto: Profimedia

Danas je veoma popularno davati deci internacionalna imena, ona koja se lako izgovaraju na svim jezicima, pa Sofija ima veliki potencijal, naročito kada uzmemo u obzir značenje tog imena. Autori popularne knjige "Frikonomija" tvrde da ime u velikoj meri može da utiče na uspeh u životu.

Ovo ime potiče iz grčkog jezika i izvedeno je iz reči "sophia", što znači "mudrost". Sofija se takođe pojavljuje u reči "filozofija", koja znači "ljubav prema mudrosti". Retko koja porodica može da kaže da ne poznaje neku "boginju mudrosti".

Devojčica, Dete, Proleće, U prirodi, Priroda, Cveće
foto: Profimedia

Od poznatih Hrvata koji su za svoje ćerke izabrali ime Sofija, tu su Slaven Bilić, Luka Modrić, Žak Houdek, a Nikolina Pišek ima Unu Sofiju.

Ministarstvo pravosuđa i uprave objavilo je statistički prikaz rođene dece u 2023. godini, a među podacima se mogu videti i najčešće birana imena za devojčice i dečake. Na prvom mestu su Luka i Mia, imena koja su u vrhu popularnosti još od početka 21. veka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs