Pismojednog Direktora škole roditeljima

Ne moraju sva deca biti doktori ili advokati da bi bila srećna: Prevelikim očekivanjima možete im ugroziti budućnost

Ne dozvolite da vašoj deci jedan ispit ili jedna loša ocena poljuljaju snove i talente. Pomozite im da sami izaberu svoj životni put na kojem će biti srećni

Porodica
Autor:
Ne moraju sva deca biti doktori ili advokati da bi bila srećna: Prevelikim očekivanjima možete im ugroziti budućnost
Foto: Shutterstock

Đačko doba možda je najlepši period u životu svakog mladog čoveka, ali, ruku na srce, nije nimalo lako. Vreme zaključivanja ocena uveliko prolazi, a period spremanja za prijemni ispit koji samo što nije počeo posebno je zahtevan i stresan za učenike jer su pritisak i očekivanja izuzetno veliki.

Ali pismo jednog direktora škole u Singapuru, koje već nekoliko godina kruži internetom, donosi jednu potpuno drugačiju perspektivu, vrednu da ga svaki roditelj pažljivo pročita jer saveti iz njega važe za svako dete i svaku zemlju na svetu. I zaista, toliko je dobro da vredi podsetiti na njega. U nadi da će promeniti metode pojedinih roditelja, ukazao je na nešto veoma važno. A evo šta u pismu piše:

djak, škola
foto: Shutterstock

Poštovani roditelji,

Prijemni ispiti vaše dece samo što nisu počeli. Znam da ste veoma opterećeni time i želite da da sve prođe kako treba i ja vas potpuno razumem. Ali, molim vas, zapamtite sledeće: među decom koja polažu ispite ima budućih umetnika kojima matematika možda neće uopšte biti bitna u životu i koji nemaju potrebe da je razumeju.

Ima i budućih preduzetnika, kojima za uspeh u poslu zaista nije bitna ni istorija neke druge zemlje, a ni književnost. Ima i budućih muzičara kojima hemija nikada u životu neće biti potrebna. Tamo je i sportista, kome je fizičko vaspitanje mnogo važnije od fizike.

Deca, Razvod
foto: Shutterstock

Ako vaše dete dobije odlične ocene na kontrolnom, radujte se, to je predivno. Međutim, ako one ne budu sjajne, molim vas, nemojte zbog njih svom mališanu ugrožavati samopouzdanje i dostojanstvo. Recite mu da ne brine i da je u redu da ponekad dobije lošu ocenu. Pa to je samo jedan test!

uočavaće se s mnogo važnijim stvarima u životu i čekaju ga mnogo važnije stvari u kojima će se stalno dokazivati. Recite mu, bez obzira na to koju ocenu je dobio, da ga ne osuđujete, ali da bi bilo lepo da se uvek u životu potrudi i da od sebe da maksimum. Molim vas, postupite tako i pratite kako će ono ubuduće osvajati svet. Ne dozvolite da vašoj deci jedan ispit ili jedna loša ocena poljuljaju snove i talente. I na kraju, još ovo vas molim: recite im da ne moraju biti lekari, advokati ili inženjeri jer oni nisu jedini srećni ljudi na svetu. Pustite ih da slede svoje srce i da pronađu svoj put u životu, onaj koji će ih činiti srećnim, a vas ponosnim na njih.

Srdačno, vaš direktor

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs