OVA MUSLIMANSKA IMENA RODITELJI MASOVNO DAJU SRPSKOJ DECI: U zabludi su da su starog hrišćanskog porekla

Pored naših, među onima koja nikako ne izumiru, a koja se daju devojčicama u Srbiji su i imena arapskog porekla

Porodica
14:23h Autor:
OVA MUSLIMANSKA IMENA RODITELJI MASOVNO DAJU SRPSKOJ DECI: U zabludi su da su starog hrišćanskog porekla
Foto: Shutterstock

Izbor imena predstavlja zabavan i istovremeno odgovoran deo pripreme za dolazak bebe na svet. Mnogi roditelji shvataju važnost ovog zadatka, svestni da će ime pratiti dete kroz čitav život i istovremeno ga izdvajati od drugih.

Trendovi u imenovanju se neprestano menjaju, a danas su najpopularnija kratka i neobična imena za devojčice, koja često nose i nekonvencionalna značenja.

Dete, Tužno dete
foto: Shutterstock

Iako neki roditelji preferiraju klasična i tradicionalna imena koja su vekovima prisutna i ostaju relevantna, u Srbiji je sve učestalije da deca dobijaju imena arapskog porekla.

Srbi su često u zabludi da su ova imena stara hrišćanska, pa ih daju devojčicama, a zapravo su arapskog porekla. Današnji muslumanska deca nose imena tog porekla.

U nastavku otkrivamo tri najpopularnija imena koja se najčešće daju devojčicama u Srbiji, kao i njihova prelepa značenja:

Sara - Ime potiče od reči "sarai" što znači kneginja, vladarica, žena visokog ranga. Na arapskom jeziku ime Sara znači "ona koja donosi sreću gledaocima, vesela i radosna". Iako je Sara popularna kako kod hrišćana tako i kod muslimana, u poslednjih nekoliko godina ime Sara bilo je među 10 najpopularnijih imena za devojčice u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

Beba, Dete, Devojčica
foto: Shutterstock

Ema - Ema je skraćena varijanta više imena, pa samim tim ima više značenja. U Srbiji je to skraćena varijanta od Emilija, a kod muslimana od Emina, Emira. Izvedeno je od nemačke reči "ermen" što znači ceo i univerzalan. Ovo ime je zaista prelepo za dete.

Beba, Dete
foto: Shutterstock / Ilustracija

Hana - Ime Hana je arapskog porekla i ima značenje razumevanje, iskusna pametna žena. Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke "kane" (hannan) što znači "milost". Ovo ime se u raznim oblicima može naći u mnogim jezicima, a najzastupljenije forme u Evropi su Hana, Hanna, Hannah.

Beba, Dete
foto: Shutterstock

Ime Hana (Hannah) je u prvoj polovini 20. veka bilo umereno popularno ime u Češkoj i zemljama severne i centralne Evrope, posebno u Nemačkoj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs