UNUCI MI ŽIVE U SVINJCU, DOK SNAJA PO CELI DAN "VISI" NA TELEFONU: Kuća joj je prljava kao ŠTALA, ne znam šta da radim

Iskustvo jedne svekrve sa neurednom snajom pokazuje koliko su njihovi odnosi "zategnuti".

Porodica
Autor:
UNUCI MI ŽIVE U SVINJCU, DOK SNAJA PO CELI DAN "VISI" NA TELEFONU: Kuća joj je prljava kao ŠTALA, ne znam šta da radim
Foto: Shutterstock

Baka koja je napunila 65 godina, čuva svoja dva unuka nekoliko dana nedeljno u prljavoj i neurednoj kući, budući da snaja neće ništa da sredi. Iako voli unuke, suočava se s izazovima zbog haosa u tom prostoru i pita se kako dalje.

"Imam 65 godina i imam dva preslatka unuka, jedan skoro da ima četiri godine, a drugi je upravo napunio godinu dana", piše baka koja za sebe dodajeda se lako umara te da ima artritis kolena.

"Ali, inače, vrlo sam zdrava. Čuvam unuke otprilike dva dana nedeljno dok mi sin radi. Snaja je na porodiljskom bolovanju. Stariji unuk ide u vrtić. Ne plaćaju me za baka-servis i to je u redu. Još uvek radim nekoliko večeri nedeljno od kuće", navodi baka.

Svekrva, Snaja, svekrva i snaja, Kuhinja
foto: Shutterstock

Ipak, situacija nije idealna, budući da baka smatra da su njeni sin i snaja pravi aljkavci.

"Vrlo je neuredno kod njih kući. Kuhinja je mala. Obe sudopere su neupotrebljive jer su pretrpane prljavim posuđem. Mali kuhinjski pult je zatrpan prljavim daskama za rezanje, prljavim priborom, posudama od gotovih obroka, oštrim kuhinjskim noževima, otvorenim kutijama žitarica itd. Šporet je takođe zatrpan. S kuhinjskih ormara vise dve ili tri vreće smeća. Ispred mikrotalasne pećnice gomila je stvari. Peškiri i kuhinjske krpe nisu ni na vidiku", opis je nereda koji vlada u domu mlade porodice.

Ništa bolje nije ni u dnevnom boravku koji je pun prljavog posuđa, šoljica od kafe, limenki, čak i prljavih pelena. "Jedu na stoliću za kafu i nema mesta za pravi sto. Mali dnevni boravak pretrpan je igračkama, a takođe u njemu već nedeljama stoje dve korpe s čistom, nesloženom odećom."

Za kupatilo baka kaže da nije loše održavano, kao ni dečje sobe. "Ali zato je roditeljska spavaća soba prava štala", dodaje. "Žao mi je zbog ovako dugog nabrajanja, ali to je nešto s čime se suočavam kad čuvam unuke. Sve je otežano i neugodno zbog potpunog haosa i nereda."

"Moram držati jezik za zubima jer snaja se uzruja ako progovorim ijednu reč. Duri se i šalje poruke mom sinu na poslu, a njega to uznemirava. Sin je tip koji hoda po jajima i neće ništa reći. Taj odvratan izraz "srećna žena, srećn život" je njegov moto", govori zabrinuta baka.

Nadalje, za sina kaže da radi težak fizički posao, dok snaja većinu porodiljskog koristi za gledanje u telefon. "Sedi i gleda TikTok veći deo dana. Ja se igram s bebom. Voli svoje dečake i dobra je mama, mazi ih i dobro ih hrani te je čvrsta, ali pravedna. No, kad je reč o interakciji s njima, prilično je suzdržana. Zato čuvam unuke da bi se neko igrao s njima i da bi razgovarali, razvijali se."

"Kako uspeva kuvati je tajna, ali s vremena na vreme pripremi ukusne večere, ali takođe često naruče dostavu hrane. Uvek su bez novca. No, nered me stvarno obeshrabruje. Uskoro ću češće čuvati unuke jer se snaja vraća na posao sedećeg meseca. Mogu samo zamisliti da će stvari biti još neurednije", zaključuje ova baka koja neizmerno voli svoje unuke, ali i pita: "Kako dalje?"

(Stil/ Moje vrijeme)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs