"ŠILI SU ME NAŽIVO, SESTRA MI JE REKLA "DABOGDA UMRLA"": Žene iz Srbije otkrile stravična iskustva sa porođaja, JEZIVO

Akušersko nasilje koje žene dožive na porođaju, nije više tabu tema, žene iz Srbije i Crne Gore su podelila svoja iskustva

Porodica
17:15h Autor:
"ŠILI SU ME NAŽIVO, SESTRA MI JE REKLA "DABOGDA UMRLA"": Žene iz Srbije otkrile stravična iskustva sa porođaja, JEZIVO
Porođaj, Foto: Shutterstock

U Srbiji i šire, društvene mreže su postale platforma na kojoj se sve češće čuju glasovi žena koje žele da podele svoja porođajna iskustva, ističući često neugodno prisustvo akušerskog nasilja. Ova šarolika paleta priča obuhvata razne aspekte, od suptilnih vređanja sestre, babice pa sve do ozbiljnih medicinskih propusta kao što je ostavljanje posteljice u materici nakon porođaja. Kroz ove iskazane priče, žene nisu samo želele da upozore jedna drugu, već i da ukažu na važnost razgovora o nasilju koje se ne sme tolerisati.

Na platformi TikTok, mreža se proširila pričama koje potiču od žena koje su iskusile ovakvo nasilje tokom porođaja. U jednom potresnom slučaju, mlada majka je podelila kako joj je babica tokom porođaja izrekla uznemirujuću izjavu "ugušila se dabogda". Ovaj primer je samo kap u moru sličnih iskustava koja su se počela pojavljivati i širiti putem društvenih mreža.

Ovo je samo uvod u mnogo širi kontekst problema. Priče sežu dalje od verbalnog nasilja. Nažalost, neke žene su imale iskustva koja su ostavila trajne posledice na njihovo fizičko i emotivno blagostanje. Svedočimo izveštajima o neadekvatnoj medicinskoj reakciji i lošem postporođajnom zbrinjavanju. Postoji značajan broj žena koje su se suočile sa sličnim situacijama, osećajući se napušteno, nemoćno i poniženo u trenucima kada bi trebalo da se osećaju sigurno i zaštićeno.

Beba, porođaj, majka
foto: Shutterstock

Ovaj trend deljenja iskustava svedoči o duboko ukorijenjenom problemu koji zahteva pažnju svih - kako pojedinaca, tako i sistema zdravstvene zaštite.

Kroz ovu platformu žene postaju glasne, deleći svoje priče kako bi podstakle svest, podršku i promene. Nadamo se da će ovi glasovi inspirisati dalje akcije usmerene ka osnaživanju žena i stvaranju bezbednijeg i poštovanjem ispunjenog okruženja za sve buduće majke.

"Doktor mi je legao na stomak da bi izgurao bebu i ja sam u jednom trenutku rekla "ne mogu, gušim se" na šta mi je babica, koja je ceo dan bila sa mnom, vikala "ugušila se dabogda" - navela je ova mlada žena.

Mama iz Srbije na Tik Toku se pridružila seriji ovih priča, podelila svoje neprijatno iskustvo, ali i navela da je važno javno govoriti o akušerskom nasilju kako bi se podigla svest šta sve žene na porođaju doživljavaju.

"Došla sam da se porodim bukvalno u 5 do 12 i kada sam rekla "u toku sam porođaja", rekla mi je "sedite dole". Kada sam krenula da vrištim, tek onda je bilo "jao, žena se porađa". Kada su mi rekli da dignem noge, rekla sam da imam diskus herniju, izuzetno me cepa bol, ne mogu, rekli su "dramiš, sram te bilo, kako ćeš da se porodiš, da budeš majka..."

"Kad su oni shvatili da sam ja u toku porođaja i da je nebulozno više svađati se sa mnom, onda su me prevezli gore. Tada sam počela da objašnjavam nadležnom doktoru za svoj porođaj da imam diskus herniju i da usled pritiska ja moram da se porodim na carski rez, kako mi je zakazala doktorka koja mi je do tada vodila trudnoću, jer zbog tog pritiska u suprotnom mogu izgubiti nogu, on mi je rekao "ili nogu ili bebu". Kada sam govorila da ne mogu više i da se napinjem i da ću da izgubim svest, onda ide "sram te bilo, dramiš, kako ćeš da budeš majka", tada sam krenula da kolutam očima i onda su shvatili koliko kuca sati i onda se popela neka žena i stvarno krenula da gura sa mnom. Vrištala sam od kontrakcija koje su bile 9 ili 10 od 10 i onda je bilo "sram te bilo, dramo, uznemiravaš ostale trudnice" - opisuje dalje svoje neprijatno iskustvo.

Porođaj
foto: Shutterstock

Njena beba stigla je na svet 19. decembra, a posle porođaja babice su je sa otvorenim prozorom u sobi ostavile da leži mokra i krvava. Agonija se nije završila nakon porođaja - kako je navela, na živo su je sekli i ušivali pod izgovorm "porodila si se, sad ti ovo uz miloga boga smeta, al' ste vi osetljive današnje moderne žene".

"Nisu hteli da mi zatvore prozor, a ja tako mokra i krvava sam se tresla jer 19. decembar, "ciča zima". To je bilo opet "dramim, samo ne smem da spavam", eventualno to nespavanje može da bude iz neke mere predostrožnosti, sve ostalo je bilo čisto iživljavanje. Kada sam se porodila, doktor mi je došao i rekao "vidiš da dramiš, vidiš da ti se ništa nije desilo", na šta sam mu ja rekla "to je i moja, ali i vaša sreća" - rekla je ona.

Mama koja je podelila neprijatno iskustvo istakla je da bi se sada porodila u privatnoj bolnici, ali i savetovala nove mame da imaju pratnju na porođaju:

"Ukoliko nemate finansijskih sredstava za privatan porođaj, toplo preporučujem telefon i što više očevidaca, i te kako će onda sve proteći kako treba, a ne mi koji smo se porađali usled korone bez ikakvih svedoka, mi smo prošli kako smo prošli" - zaključila je ona.

Jedna mama iz Crne Gore podelila je takođe svoju priču na Tik Toku i objasnila kako se najsrećniji događaj u njenom životu pretvorio u pravi haos.

"Prva trudnoća moja, pukne ti meni vodenjak, pođem ja u bolnicu, ona ti mene pregleda, kaže "puk'o je, ali idi ti kući, dobro je to, pa kad počnu neđe bolovi, ti dođi". Pođem ja kući i normalno i javim privatnom doktoru, koji ne radi u bolnici (to je prva greška moja) da tamo nemam nikoga, jer moraš nekoga imati. On mi kaže "kako to misliš, kući te poslala", ja kažem "tako fino, evo me kući", on mi kaže "dođi brzo ovde da ti dam uput da te prime". Ja odem tamo i dok sam čekala da mi napiše taj uput, meni su pantalone skroz bile mokre. Oni me posle prime s tim uputom u bolnicu - započinje priču ova majka.

Mama, Beba, Porođaj, Porodilište
foto: Ilustracija / Thinkstock

Ona je potom ispričala da su joj tri dana davali cefalaksine dok nije imala bolove, ali je puno plodovevode iscurelo. Četvrti dan je osetila strašne bolove, koji su bili sve jači, a kada je otišla u hodnik, tamo su svi spavali jer je bila noć.

"Oko tri ujutru, ja kod ovih tamo u hodnik, svi spavaju, ove dve sestre što su tamo, one hrču, ja kažem "ja se izvinjavam što vas budim", one kao "šta je", ja kažem "ja mislila da se porodim ako mogu, evo četvrtak, tu sam tri, četiri dana, hoću da izađem imam posla napolju", ona veli meni "hajde, sad će doći neko da te pogleda". Ja pola sata čekam, dolazi doktor gleda u mene i kaže "ova 10 prstiju otvorena, znači ona je spremna za porođaj, brzo u salu".

Mama je ispričala da su prolazili sati, nije se porađala, ništa se nije dešavalo, a ona je doživljavala užasne bolove i prolazila kroz pravu agoniju. Doktora nije bilo, a babica je objasnila da će stići tek ujutru. Ignorisali su je, a onda su je potom uključili na indukciju kako bi izazvali porođaj.

Dok je prolazila kroz užasne bolove, mama sa Tik Toka ispričala je da su babice gledale seriju i ignorisale je. Satima je bila na indukciji, a onda je ujutru napokon došao lekar.

Dete, Mama, Beba, Porođaj
foto: ILUSTRACIJA / Thinkstock

"Nisam imala snage da dišem, padala sam u nesvest, oni su me šamarali" - rekla je ona i dodala: "Palim video poziv, zovem muža, a kad su me videli sa telefonom, poskakali su" - rekla je. "Ne, to ne sme da se unosi", a ja već iskukala mužu, on već znao šta treba da radi - objašnjava žena stresno iskustvo.

Ovde nije bio kraj, jer je sa doktorom u vizitu došlo 7, 8 stažista koji su na njoj učili da šiju naživo. "Doktor mi je rekao "što ne daješ napon"..." Kada je napokon uvideo da ne može da se porodi na prirodni način rekao je - "ova žena je trebala na carski, zašto nije", a ja sam na početku rekla da treba, dok su oni procenili da ne treba. Na kraju sam uspela da se porodim."

"Oni hoće sada da uče stažiste da me šiju naživo, naravno, zašto da ne, ovi pokazuju "ovako se to radi", kao zamorče sam bila. Posle toga mi je pukla rana od epiziotomije, morala sam opet da je šijem jer nije dobro zašivena, 27 konaca unutrašnjih i spoljašnjih, infekcije uretre, nisam mogla da mokrim, pelene sam morala da nosim, pre toga su hteli kateter da mi uvedu, ali nisu, mislili su "mlada je ona, propiškiće" - ispričala je majka koja je prošla kroz agoniju.

"Doktor se, kako kaže, posle smejao "haha, doći ćeš ti opet kod mene", mislim se "kod tebe neću, pa da umirem"."

Porođaj
foto: Shutterstock

Ona je u videu istakla da je trenutno u 8. mesecu trudnoće, te da nikako neće ići ponovo kod njih da se porodi, već na drugo mesto gde kako kaže "poznaje ljude i gde zna da su potpuno tu za nju".

Mnoge mame su istakle da su se ovi nemili događaji desili za vreme korone kada je pratnja za vreme porođaja bila zabranjena. zbog toga je vest o vraćanju dozvole da suprug ili bliska osoba prisustvuje u porodilištu donela olakšanje mnogim trudnicama.

"To je bilo doba korone, 2020. tada nije mogao niko da uđe niti da prisustvuje, tako da si prepuštena samoj sebi, šta god da kažeš niko ti neće verovati - rekla je mlada mama koja je imala užasno iskustvo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs