BRIGA O BOLESNOJ MAJCI MI JE UNIŠTILA ŽIVOT, NIKADA TO NE BIH PONOVILA: Procvetala sam kad je otišla u starački dom

Žena je otvorila dušu i podelila iskrenu priču o tome kako je briga o bolesnoj majci uništila njen privatni život.

Porodica
14:51h Autor:
BRIGA O BOLESNOJ MAJCI MI JE UNIŠTILA ŽIVOT, NIKADA TO NE BIH PONOVILA: Procvetala sam kad je otišla u starački dom
Ispovest žene kojoj je briga o bolesnoj majci uništila život, Foto: Shutterstock

Iako je danas već svima jasno da u starački dom ne idu ‘odbačeni’, već tu stariji mogu čak i neobično da živnu u društvu svoje generacije, mnogi ipak odluče da će se sami brinuti o nemoćnim roditeljima.

Ipak, čitateljka platforme "Quora" podelila je svoju priču i iskustvo o tome kako je njoj bilo dok je negovala bolesnu majku.

Kao što je ispričala njoj se dogodilo da je njena majka postala nepodnošljiva i zagorčavala joj je život svaki dan.

Žena je prenela svoje iskustvo i nezi majke
Žena je prenela svoje iskustvo i nezi majke foto: Shutterstock

Medicinska sestra po imenu Rubi svoju ispovest je započela pričom da je njena majka oduvek bila nasilna, sklona osuđivanju drugih i imala je neku crtu zlobe u sebi. Od kuće je otišla već sa 17 godina, jer je bila umorna od batina. Preselila se 3000 kilometara daleko od roditelja i nakratko ih posećivala svake dve ili tri godine. Kad su se razboleli, dogodio se preokret I ona je odlučila da se brine za njih.

Kad je otac počeo da slabi fizički, a majka psihički, sve se promenilo. Posećivala sam ih svake četiri nedelje na tri do četiri dana kako bih ih odvela lekaru, do apoteke, u kupovinu hrane. Očistila bih im kuću, obavila šta je još trebalo, te sam popunila njihove organizatore za tablete za idućih mesec dana”, opisala je.

Rubi je otkrila da je njena majka oduvek bila tešske naravi
Rubi je otkrila da je njena majka oduvek bila tešske naravi foto: Shutterstock

Preko svojih granica

Svaki put bi dolazila avionom i na aerodromu iznajmila automobil. To je bio, naglašava, ogroman trošak. Uz to je svaki put koristila godišnji odmor te je na kraju iskoristila sve dane odmora koje je godinama čuvala.

Kad je otac umro, pokušala sam da se brinem o majci kod kuće. Lutala je noću i danju, pa i kad je napolju bilo 10 ispod nule. Gurala je krpe u sve odvode i otvarala sve slavine, palila je plinski šporet, ali bez da upali plamen. Onda je u drugim situacijama na plinski šporet stavljala stvari (kao što su knjige, papiri i jednom gomila novca) i tad bi pustila i plamen. Pretila mi je noževima, razbijenim staklom, čak i skrivenim revolverom mog oca. Nikada nisam mogla da odspavam ni jedan pun sat jer je moja majka bila opasna. Ona nije spavala, pa nisam smela ni ja. Trebalo je mesec dana da joj osiguram krevet u staračkom domu. Bio je to najgori mesec mog života, a proživela sam puno toga”, ispričala je Rubi.

Tvrdi da joj je mjka namerno pravila smicalice po kući
Tvrdi da joj je mjka namerno pravila smicalice po kući foto: Shutterstock

Nagli preokret

Mesec dana nakon što ju je smestila u dom, njena majka je, svedoči, odjednom procvetala!

“Volela je da bude tamo. Svi su je u domu voleli. Bila je toliko narcisoidna da nikad nije prestala da se trudi da ostavi najbolji mogući utisak. Bila je toksična prema meni, ali prema svima drugima bila je divna i šarmantna. S vremenom je mentalno propala do te mere da je izgubila čak i tu potrebu, pa se vratila svojoj pravoj naravi, ali evo, još je nekoliko godina srećno živela u domu. To je bilo najbolje mesto za nju”, rekla je medicinska sestra, pa dodala:

Baka, Baba, Starica, Klupa
foto: Shutterstock

“Nikada ne bih nikome savetovala da napusti svoj dom i porodicu kako bi bio bliže svojim roditeljima i brinuo se o njima. Ako su ti roditelji bili još i zlostavljači, onda pogotovo. Ne bih nikoga savetovala da zbog čuvanja nemoćnih roditelja potpuno osiromaši kao ja, jer onda time osiromaši i svoju decu. Ne bih savetovala ni da za negu potroše sav svoj godišnji, jer to psihički ni fizički niko ne može da priušti", prenosi Moje vrijeme.

Baba, Stara žena, Plače
foto: Ilustracija / Shutterstock

“Ako su roditelji bili dobri prema vama i ako želite brinuti o njima, onda najbolje priuštite preuređenje svog doma na način da to odgovara potrebama vaših starih, ili se vi preselite u takav dom. Ali nikako nemojte uništiti sopstveni život, živote svoje dece ili brak služeći se krivom mišlju da su starački domovi najgora moguća opcija za starije osobe. Setite se moje majke, kako je procvetala tamo!” zaključila je Rubi svoje obraćanje pratiocima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs