NAJMANJI BLIZANCI ROĐENI SU PRE VREMENA SA 330 G: Imali su 0 % šanse da prežive, a danas izgledaju NEVEROVATNO

Evo kako danas izgledaju najranije rođeni blizanci na svetu za koje niko nije verovao da će preživeti.

Porodica
16:14h Autor:
NAJMANJI BLIZANCI ROĐENI SU PRE VREMENA SA 330 G: Imali su 0 % šanse da prežive, a danas izgledaju NEVEROVATNO
Kako danas izgledaju najranije rođeni blizanci na svetu, Foto: Printscreen Twiter video / Guinness World Records

Blizanci po imenu Adija i Adrial Nadaradža dobili su najorginalniji poklon za svoj prvi rođendan. Naime, ovi blizanci iz Kanade dobili su svoje mesto u Ginisovoj knjizi rekorda, nakon što su proglašeni najranije rođenim blizancima na svetu. Njih dvoje su rođeni 126 dana pre termina, dok su preuzeli titulu od američkih blizanaca koji su 2018. rođeni 125 dana pre nego što je zakazan porođaj.

Hrabroj mami je drugog dana porođaja, u trenutku kada je bila trudna 21 nedelju i šest dana, rečeno da će blizanci biti ostavljeni da umru, čak i ako se rode samo nekoliko minuta pre pune 22 nedelje.

Adija i Adrijal
foto: Printscreen Youtube/GUINNESS WORLD RECORDS

Većina bolnica ni ne pokušava da spase decu rođenu između 24. i 26. nedelje trudnoće ili pre toga. Srećom, bračni par je uspeo u nameri da se Šakira prebaci u bolnicu u Torontu sa specijalnom jedinicom intezivne nege za novorođenčad, piše Yumama.

Blizanci, Adija i Adrijal, Adija i Adrijal Nadaradža
foto: Printscreen Twiter video / Guinness World Records

Porođaj je bio veoma težak, a uprkos jakom krvarenju, ona je dala sve od sebe da "sačuva bebe" u stomaku još nekoliko sati. Vodenjak joj je na kraju pukao 15 minuta posle ponoći, a bebe su rođene manje od dva sata nakon što je ušla u 22. nedelju i zajedno su težili svega 750 grama. Adija je rođena 23 minuta pre brata sa svega 330 grama, dok je Adrijal imao 420 grama na rođenju.

Blizanci, Adija i Adrijal, Adija i Adrijal Nadaradža
foto: Printscreen Twiter video / Guinness World Records

Adija i Adrijal su imali ozbiljne zdravstvene probleme. Smešteni su u bolnici u Torontu, gde su se suočili sa komplikacijama krvarenja na mozgu i sepse. Adrijal je dobio perforaciju creva, koja je dovela do infekcije krvi i teške upale. Srećom, nakon pet meseci u bolnici, blizanci su se oporavili i otpušteni su na kućnu negu. Oboje su i dalje pod nadzorom raznih stručnjaka, ali sjajno napreduju.

"Gledali smo u protekloj godini kako bebe gotovo umiru pred našim očima mnogo puta. Lekari ih i dalje pomno prate, ali brat i sestra sjajno napreduju", rekla je Šakina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs