dosta je ponižavanja

KAKO ZAKON BRANI ŽENE OD "ŠTIPKANJA I PIPKANJA": Ovo svaka devojčica, devojka i žena u Srbiji mora da zna

Nije retkost da muškarci bez pitanja nedolično dodiruju žene, to se sve češće dešava na poslu, u autobusu, na ulici... Ovakvi "maniri" zakonom su kažnjivi.

Porodica
Autor:
KAKO ZAKON BRANI ŽENE OD "ŠTIPKANJA I PIPKANJA": Ovo svaka devojčica, devojka i žena u Srbiji mora da zna
Kako zakon Srbije štiti ženu od pipkanja i štipkanja?, Foto: Peter Erik Forsberg/Lifestyle / Alamy / Profimedia

Slučaj Ramba Amedeusa nas je naterao da jednom za svagda objasnimo šta je dozvoljeno, a šta nije kada je u pitanju "pipkanje i štipkanje".

Brojni su načini ponižavanja žena u svakom društvu, pa nažalost i u našem. Svaka žena koja zađe u zrelije godine dobija titulu "babe", javno ili iza leđa.

Ova pojava prerasla je u epidemiju nakon terora estetske hirurgije. Takođe, žene i dalje rade fizički naporne, teške poslove barabar s muškarcima, vuku kutije po supermarketima, otpuštaju ih ako zatrudne, smanjuje im se porodiljsko odsustvo i plata dok su na trudničkom bolovanju. Srećnice su one koje su uhlebljenje našle u državnim službama koje poštuju zakon, a privatne firme imaju svoje stroge zakone.

U njima i dalje vlada mobing, spektar maltretiranja zaposlenih žena, od pretrpavanja poslom do neprijateljskog ponašanja koje žrtvu tera da sama da otkaz.

Seksualno zlostavljanje
foto: Shutterstock

Ali ništa nije strašnije od seksualnog uznemiravanja! Nije ovde reč o silovanju, koje je krivično delo, mada se i ono teško dokazuje i izlaže na tanjiru ženu i njenu intimu. Radi se o naizgled "nevinim" dodirima, pipkanju i štipkanju po zadnjici ili grudima, zagrljaju oko struka ili ramena, privlačenju k sebi bez dozvole...

Žene su stalno na udaru muškaraca koji nemaju nikakvu svest da ono što čine gestovima i takvim radnjama ne prija polu koji je do juče nazivan slabijim. Obično misle da "to nije ništa" i imaju već spremljena opravdanja poput: "nisam mislio ništa loše", "omaklo mi se", "samo sam se šalio".

Seksualno zlostavljanje
foto: Shutterstock

Zakon u Srbiji krajnje je precizan kad govori o "neželjenom dodirivanju". Maksimalno dozvoljeno je da se muškarac i žena rukuju. U redu, žena neće da pravi dramu ako joj neko poljubi ruku, ali i to su gestovi koji odumiru ili se čine u izuzetnim situacijama kad se stavlja do znanja da je reč o dami s visokim kvalitetima vezanim za čitavo društvo i džentlmenima koji znaju red. Iako treba da izrazi poštovanje, čak i poljubac u ruku treba da bude samo saginjanje glave bez dodira usnama. Svaki dodir, ovlašan ili jači, mora da ima saglasnost žene. Tu je zakon jasan. Na šta bi ličilo da, recimo, kolega s posla ne može da odoli pa pljesne koleginicu po zadnjici jer mu je tako došlo?! To je nedopustivo!

Seksualno zlostavljanje
foto: Shutterstock

Nisu privlačne osobe bilo kog pola koje vole da dodiruju sagovornike dok razgovaraju, stalno vas hvataju za ruku, po kolenu... Naravno da se prisnost izražava i na taj način, ali kad za to ima razloga i povoda, a ne da postane manir koji smeta. Nedozvoljeni dodir je svako doticanje žene koje joj smeta. Ako to shvati neobavezno, kao deo odnosa s bilo kojim muškarcem, to je njena stvar i njen problem. Nije dužna da trpi ničiji hir, lošu procenu, hijerarhiju, strah, neprijatnost i da se oseća kao bezvredni predmet. Nedozvoljeni dodir ne samo da je uvreda već je krajnje poniženje. Onaj ko joj to uradi računa da žena neće imati hrabrost da se pobuni i ispriča šta joj se desilo.

Seksualno zlostavljanje
foto: Shutterstock

I deo javnosti je često takav da ne veruje žrtvama ovakvih "nevinih" pipkanja, štipkanja i pljeskanja. Još uvek vlada prećutni stav kako "mora da je dala povoda". Zaboga, pa i u porno-industriji postoji pravilo da muškarac ne sme da dodirne ženu koja mu igra u krilu! Takva pravila se i tamo poštuju, inače postoje zakonske kazne. Ne zaboravite, čak i flert bez saglasnosti spada u seksualno zlostavljanje. Kad vas neko neprekidno fiksira pogledom, značajno vas gleda da vam postane neprijatno, zapravo vam stavlja do znanja šta od vas želi. Isto vredi i za dobacivanje (ili pisanje poruka) u seksualnoj konotaciji. Zbog toga ne dozvolite da vas bilo ko dodiruje kako mu se sviđa, ne budite kukavica i recite to javno i glasno. Da se ne bi dešavalo vama, a ni drugima!

VAŽNI TELEFONI

Policija

Hitni pozivi 192 Prijava nasilja u porodici 0800-100-600 (0-24 č, besplatan poziv)

SOS telefoni

Autonomni ženski centar - SOS telefon 0800-100-007, radnim danima 10-20 č

ASTRA Akcija protiv trgovine ženama - SOS telefon 011 785-0000, 065 3347-817, dostupan 24 č Evropski broj za nestalu decu 116-000

Incest trauma centar - SOS telefon 011 3441-737, 011 3861-332, dostupan 24 č

Savetovalište protiv nasilja u porodici - SOS telefon i sigurna kuća 0800-011-011, besplatan poziv, radnim danima 10-19 č 011 2769-466, radnim danima 10-19č 062 304-560, noću 19-10 č

Seksualno zlostavljanje
foto: Shutterstock

RODITELJI, PAŽNJA!

Devojčice bi od najranijeg uzrasta trebalo da znaju šta su neprihvatljivi dodiri. Vaš zadatak je da im o tome govorite odmalena, naučite ih da prepoznaju i odmah vam kažu ako se tako nešto desi. Dečacima često pada na pamet da svoje drugarice pipkaju po rukama, nogama, licu, pokušavaju da ih poljube, ali i da im pipnu intimnije delove tela. Mališani tako nešto često vide kod kuće i na televiziji. Međutim, devojčice su sve češće izložene i očima zrelih mladića i muškaraca koji to žele da im urade. Upravo zato ćerkama obavezno skrenite pažnju da nikuda nipošto ne idu s nepoznatima, da ne dozvoljavaju ni da ih uhvate za ruku, odvedu na nepoznato mesto, da im pišu u seksualnoj konotaciji na društvenim mrežama, skidaju gaćice i pipkaju ih tamo gde ne treba. Inače, biće lak plen pedofila.

Stil/Lj.J.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs